facebooktwittermail d

Flera länder stoppar import av svenskt griskött

Efter larmen om svinpest har flera länder stoppat importen av svenskt griskött. Inte oväntat – men branschorganisationen Sveriges grisföretagare tar beskedet med ro.

– Det är ingenting som avgör vår framtid, säger ordförande Johan Eriksson.

Grisköttsföretagen oroas över uteblivna intäkter på grund av svinpesten, uppger branschorganisationen Kött- och charkföretagen. Arkivbild.
Grisköttsföretagen oroas över uteblivna intäkter på grund av svinpesten, uppger branschorganisationen Kött- och charkföretagen. Arkivbild. FOTO: CECILIA PERSSON

Importstoppet av svenskt griskött sker nu framför allt om länder i Sydostasien, som Sydkorea, Filippinerna och Japan, men också Armenien, Australien och Ukraina, rapporterar Ekot. Varje år produceras 254 000 ton griskött i Sverige.

Av detta exporteras runt 30 000 ton griskött utomlands, framför allt benprodukter och fetter som är mer svårsålda på den svenska marknaden.

"Inte en dödsstöt"

Nu har drygt hälften av exporten stoppats, uppger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen, till Ekot. Det innebär uteblivna intäkter på 50 miljoner kronor, enligt honom.

– Det är inte en dödsstöt för branschen om det blir stopp på export, det är rätt så lite som går dit, i stort sett inget kött utan biprodukter, säger Johan Eriksson, ordförande för Sveriges grisföretagare.

Johan Eriksson, ordförande för Sveriges grisföretagare.
Johan Eriksson, ordförande för Sveriges grisföretagare. FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT

Samtidigt påpekar han att länder som nu stoppar importen själva har afrikansk svinpest i sina besättningar.

– Och Sverige väljer inte att stoppa import från länder som har svinpest. Vi har inga restriktioner för att köpa kött från Tyskland och Polen där de har det i både vildsvins- och tamgrispopulationer.

Besöksförbud

I Sverige har enligt branschorganisationen "bara någon enstaka" grisbonde aviserat att tamgrisar ska avlivas efter upptäckten bland vildsvin i Fagersta

Grisföretagarna har i nuläget inte heller några åtgärder för att förhindra säljstoppet av svenskt griskött. I stället handlar allt om att följa utvecklingen och samverka med myndigheter och jägarkår, fortsätter Johan Eriksson.

– Vi fortsätter se över vårt smittskydd, vi går upp i stabsläge med förhöjt säkerhetstänk och besöksförbud.

Läs också

Flera länder stoppar import av svenskt griskött

Afrikansk svinpest: Så är läget i andra europeiska länder

Här är allt du behöver veta om afrikansk svinpest

Fyra nya fall av svinpest under söndagen

Restriktioner i två år – eller längre