Stora delar av Europa är drabbat av afrikansk svinpest
Det stora utbrott av afrikansk svinpest som Sverige nu har blivit en del av har pågått i Europa sedan sjukdomen påträffades i den georgiska hamnstaden Poti 2007. Så här ser situationen ut i andra europeiska länder i dag.
Stora delar av Europa är har pågående utbrott av den afrikanska svinpesten. FOTO: ISTOCK
Tyskland: I september 2020 upptäcktes sjukdomen för första gången i landet hos ett vildsvin i Spree-Neiße vid gränsen mot Polen. I juli 2021 drabbades för första gången en grisgård. Sedan dess har ett stort antal döda vildsvin hittats, främst i gränsområdena mot Polen, men även vid ett tillfälle i Baden-Württemberg i landets sydvästra delar nära gränsen mot Frankrike, mer än 50 mil från närmsta utbrott.
I delstaten Brandenburg har dubbla stängsel satts upp vid gränsen mot Polen, likaså runt delar av delstaten Sachsen.
Sjukdomen upptäcktes i Tyskland första gången 2020 vid gränsen mot Polen. På bilden syns grisbron i staden Wismar i norra Tyskland.
Polen: I augusti 2014 hittades för första gången i landet ett dött vildsvin som var infekterat av afrikansk svinpest. Fyndet gjordes i Mostowlany, alldeles vid gränsen mot Belarus. Sedan dess har nästan 500 grisgårdar drabbats, med uppgångar under sommarmånaderna. Under första halvåret 2023 upptäcktes även drygt 1 800 vildsvin med sjukdomen.
Lettland: I juni 2014 upptäcktes sjukdomen i landet för första gången, både hos tamgrisar och hos vildsvin. De första fallen var i Kraslavaregionen, nära gränsen mot Belarus. Sedan dess har sjukdomen även spridit sig till andra delar av landet.
Belarus: I juli 2013 förbjöd Ryssland import av griskött från Vitebsk-regionen i Belarus på grund av ett utbrott av afrikansk svinpest. Sjukdomen tros ha funnits i landet sedan dess, men Belarus myndigheter samarbetar inte med andra länder i frågan. Problemen med afrikansk svinpest i Polen och i förlängningen i Tyskland tros till stor del bero på att smittan sprids från Belarus.
Ryssland: I maj i år återupptog ryska myndigheter oanmälda inspektioner på grisgårdar, efter ett antal utbrott i landet. Sedan sjukdomen först upptäcktes i Ryssland 2007 har hundratusentals grisar avlivats i landet.
Sedan sjukdomen upptäcktes 2007 har hundratusentals grisar avlivats i Ryssland. FOTO: MOSTPHOTO
Tjeckien: I december 2022 rapporterade landet sitt första fall hos vildsvin sedan april 2018. Det var i Liberec, nära gränserna till Polen och Tyskland. Sedan dess har fler döda vildsvin hittats i samma region. Landet har än så länge aldrig haft afrikansk svinpest hos tamgrisar.
Slovakien: I juli 2019 upptäcktes sjukdomen för första gången i landet, i Košice-regionen i landets östra del, nära till gränsen mot Ungern och Ukraina. På senare tid har smittan endast hittats hos vildsvin i landet.
Ukraina: Första fallet i landet rapporterades 2012. Som mest drabbat var landet 2018. Sedan dess har antalet fall stadigt minskat, men det är oklart hur kriget har påverkat rapporteringen.
Det är oklart hur Rysslands krig har påverkat rapporteringen i Ukraina. Här betar grisar fritt i den ukrainska delen av Karpaterna. FOTO: ISTOCK
Ungern: I april 2018 upptäcktes sjukdomen för första gången i landet i Gyöngyös i norra Ungern. Sedan dess har ett stort antal vildsvin drabbats.
Italien: I januari 2022 hittades ett dött vildsvin utanför Alessandria i Piemonte. Det var första gången sjukdomen upptäcktes på det italienska fastlandet – på ön Sardinien har den varit endemisk sedan 1978. Till skillnad från i övriga Europa är det afrikansk svinpest av genotyp I och inte II som florerar på Sardinien.
Under 2022 och 2023 har sjukdomen upptäckts på allt fler ställen i landet och i augusti upptäcktes sjukdomen i Pavia-provinsen i Lombardiet, vilket var första gången som afrikansk svinpest konstaterats i den region där den italienska grisproduktionen har sin tyngdpunkt. Utbrottet ska nu bekämpas genom att 612 000 vildsvin ska skjutas av, bland annat med hjälp av militären.
På ön Sardinien har den afrikanska svinpesten varit endemisk sedan 1978. 2022 upptäcktes den först på Italiens fastland.
Kroatien: Rapporterade också sina första fall av sjukdomen i slutet på juni i Drenovci, på två gårdar med 40 respektive 8 grisar några få mil från den drabbade gården i Bosnien.
Afrikansk svinpest fastställdes på två gårdar i Posavski Podgajci i östra Kroatien i slutet på juni i år. FOTO: IVICA GALOVIC/PIXSELL/TT
Bosnien och Hercegovina: I slutet på juni rapporterade landet sitt första fall av afrikansk svinpest på en gård med en gris i Bijeljina nära gränserna till Serbien och Kroatien.
Serbien: Landets första fall uppträdde i augusti 2019 och följdes av ett stort antal drabbades mindre grisgårdar. I slutet på juli i år rapporterade landets jordbruksdepartement att 18 000 grisar hade avlivats under 2023 och att 1068 gårdar var drabbade.
Rumänien: Första utbrottet upptäcktes på en mindre gård i Satu‐Mare-regionen nära gränsen till Ungern i juli 2017. Sommaren 2018 hade landet över 800 utbrott av afrikansk svinpest. I augusti samma år drabbades landets största grisgård i Braila nära gränsen mot Moldavien och 140 000 grisar fick avlivas. Sjukdomen anses i dag vara spridd i hela Rumänien.
Rumänien är särskilt hårt drabbat. Sommaren 2018 hade landet över 800 utbrott och sjukdomen anses vara spridd över hela landet. FOTO: MOSTPHOTO
Moldavien: I oktober 2016 upptäcktes sjukdomen för första gången i landet, hos tamgrisar i Dondușeni, ett par mil från gränsen mot Ukraina i norr. I början av juni i år rapporterade myndigheterna att sjukdomen var utrotad i landet, men i augusti dök sjukdomen upp på nytt nära gränsen mot Rumänien.
Nordmakedonien: Sjukdomen påvisades i landet för första gången i början på januari 2022 i Delčevo nära gränsen mot Bulgarien. I mars samma år hittades sjukdomen även hos vildsvin i landet. Myndigheterna lyckades till en början begränsa utbrottet, men i juli samma år skedde ett nytt utbrott.
Grekland: I januari upptäcktes smittan hos vildsvin i Serrai-prefekturen i nordöstra delen av landet. Det var första gången sjukdomen uppträdde i landet sedan februari 2020 då en mindre gård drabbades.
I april 2023 drabbades en grisgård med 675 grisar av afrikansk svinpest, också den i Serrai-prefekturen. Sedan dess har flera andra grisgårdar i regionen Mellersta Makedonien drabbats.
Afrikansk svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. FOTO: ISTOCK
Afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning. Afrikansk svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. Under 2018 upptäcktes också de första fallen av afrikansk svinpest i Kina. Under 2023 upptäcktes det första fallet i Sverige, på vildsvin i Fagerstatrakten.