facebooktwittermail d

Fler lastbilar och vässat extraljus

Kommunen som ska börja köra fossilfritt och fler lastbilar på vägarna är två av veckans entreprenadnyheter.

FOTO: MOSTPHOTOS

Fossilfria drivmedel i Avesta från 2025

Senast 2025 ska Avesta kommuns fordonsflotta gå på fossilfria bränslen. I dag handlar det om 116 fordon, allt från lastbilar och traktorer till en pistmaskin och snöskoter, skriver Avesta Tidning. Troligen kommer det att handla om etanol, HVO och olika former av eldrift. – I praktiken skulle vi kunna köra dieselfordonen på HVO redan i dag. Men problemet är att då gäller inte garantierna, säger Jan Bergman, driftchef vid kommunens energibolag Seab till tidningen.

FOTO: STRANDS LIGHTING DIVISION

Positionsljus med möjlighet att välja färg

Strands Lighting Division har kommit med ett nytt extraljus, LED Ambassador som ska ge en ljusbild på 1 lux på 1007 meter. Positionsljuset har en ny funktion som ger användaren möjlighet att välja mellan vitt eller orange ljus. Linsen är enligt ett pressmeddelande tillverkad i okrossbar polykarbonat som har behandlats för att bli extra tålig mot stenskott och repor.

FOTO: JOHN DEERE

John Deere drar ner i USA

Minskad efterfrågan på maskiner för skogs-, bygg- och jordbrukssektorn gör att Deere & Company säger upp 168 anställda på två anläggningar i USA. Beskedet kom inte som en överraskning, enligt nyhetsbyrån Finwire, då bolaget tidigare signalerat att produktionen skulle minska med en femtedel under andra halvåret i år på grund av att man inte vill ha ett för stort lager av maskiner.

Fler lastbilar på vägarna i september

Antalet inregistrerade lastbilar var i september 4 460 stycken, en ökning med 35,5 procent jämfört med samma månad föregående år. Anledningen är att antalet registrerade lätta lastbilar, upp till 3,5 ton, uppgick till 3 890 stycken, en ökning med 43,5 procent, medan registreringarna av tunga lastbilar uppgick till 570 stycken, en minskning med knappt 2 procent. Det visar siffror från SCB.

Green Landscaping växer i Skåne

Entreprenadföretaget Green Landscaping som har hand om parkskötsel åt flera kommuner tar över flera av danska HD Landscapes uppdrag i Skåne. I huvudsak handlar det om skötsel och servicearbeten till kommuner, allmännyttiga bostadsbolag och bostadsrättsföreningar i Helsingborg, Malmö och Vellinge. Affären omfattar kundkontrakt, personal samt maskinpark. Verksamheten som förvärvas har per idag cirka 50 anställda som erbjuds anställning i koncernen. Omsättningen uppgår till cirka 65 miljoner kronor under räkenskapsåret 2019.

Fler entreprenadnyheter i korthet:

Ny vikplog från Sami och hyttlös Scania

Ny dumper och uppåt för Caterpillar

Ny vagnstyrning och Bobcat mot nya höjder

JCB växer och ny lastare från Merlo