Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 8 september 2019

  Hetaste nyheterna från entreprenadvärlden

  Nya kompaktlastare från Caterpillar, mer pengar till biogas i tunga fordon och en ny teleskoplastare från Merlo som ska räcka lite längre.

   Transport av biogas. Arkivbild.
  Transport av biogas. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  Ökat stöd för biogas i tunga fordon

  32 företag har fått 29 miljoner kronor att dela på för att köpa in nya lastbilar som går på flytande biogas, LBG. En stor del av pengarna kommer att gå till åkerier som vill köpa in nya lastbilar, men även Scania får pengar till tio långfärdsbussar som ska gå längs Norrlandskusten, skriver Åkeritidningen.

  Pengarna kommer från Energimyndigheten och är en del av ett större projekt som ska driva på innovationer för flytande biogas, LBG. Bland annat har stöd tidigare gått till produktionsanläggningar, tankstationer och bunkringsstationer för fartyg. Men pengarna är inte slut, det finns fortfarande 17 miljoner kronor kvar och en ny ansökningsomgång är ute med deadline 30 september.

   JCB växer och investerar i nya anläggningar.
  JCB växer och investerar i nya anläggningar. FOTO: JCB

  JCB växer efter rekordår

  2018 blev ett rekordår för JCB. Totalt såldes 96 246 maskiner, en ökning med 20 553 enheter jämfört med året före. Indien är största marknaden och för att möta behovet ska nu JCB investera 65 miljoner pund, drygt 770 miljoner kronor, i en fabrik i Gujarat som ska vara klar 2020. Bolaget bygger också en ny anläggning i Storbritannien för motsvarande närmare 600 miljoner kronor och som ska vara i drift i år. Ledningen räknar dock inte med att ökningstakten när det gäller sålda maskiner ska hålla i sig utan snarare plana ut.

   Nya kompaktlastare från Caterpillar på väg ut på marknaden.
  Nya kompaktlastare från Caterpillar på väg ut på marknaden. FOTO: Caterpillar

  Caterpillar släpper 16 nya kompaktlastare

  Caterpillers nya D3-serie innehåller 16 nya kompaktlastare, både på hjul och band. Maskinerna har stöd för ett antal ”smarta tillbehör” som man enligt leverantören är först i branschen med. Det handlar bland annat om teknik som skräddarsyr kontroller och operatörsinformation som ska optimera lastaren för uppgiften.

  Modellerna har också fått en bredare dörr för att underlätta in- och utstigning. Dessutom har undervagnsramen och vridaxlarna utvecklats för att förbättra köregenskaperna. Maskinerna ska också vara 20 procent snabbare vid längre transporter än föregångarna. Vissa modeller får nu även en tvåväxlad växellåda som standard.

  Rejäl ökning av lastbilsregisteringar

  I augusti inregistrerades 6 446 nya lastbilar, en ökning med 154 procent jämfört med samma månad i fjol. Det är de lätta lastbilarna, under 3,5 ton, som drar upp statistiken med 6 064 stycken, en ökning med 214 procent. Siffran för de tunga lastbilarna blev 382 stycken, en minskning med knappt 37 procent jämfört med augusti 2017.

   Lyftkapaciteten på Merlos nya teleskoplastare är 5 ton.
  Lyftkapaciteten på Merlos nya teleskoplastare är 5 ton. FOTO: Merlo

  Ny teleskoplastare från Merlo

  Den italienska lastmaskinstillverkaren Merlo kommer med en ny teleskoplastare i höst. P50.18 som modellen heter är starkare och har längre räckvidd jämfört med ”lillebror” P40.17. Maskinen har bland annat fått en ny joystick utan dödmansgrepp, ett robustare elsystem, förbättrade hjulaxlar och knutar som enligt leverantören ska ge en bättre styrning samt ett nytt hydraulsystem för stödbenen. Maskinen väger 13,3 ton och har en lyftkapacitet på 5 ton. Max lyfthöjd är 17,5 meter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen