facebooktwittermail d

EU-kommissionen planerar för burförbud

All burhållning av djur för livsmedelsproduktion ska fasas ut.

Frigående värphöns inomhus.
Frigående värphöns kan vara det enda alternativet om några år. FOTO: CECILIA PERSSON

Alla höns, kycklingar, suggor, kalvar, kaniner, ankor, gäss och vaktlar ska släppas ut ur sina burar. EU-kommissionen siktar på att lägga ett lagförslag om utfasning av burhållning, med ett förbud som slutpunkt, för livsmedelsproduktion i slutet av 2023. 2027 nämns av EU-kommissionen som ett möjligt årtal för lagens ikraftträdande, men det är preliminärt tills en konsekvensutredning tittat närmare på vilket tidspann som är rimligt för berörda lantbrukare att ställa om.

 – Men slutmålet är kristallklart: En burfri miljö för miljontals djur, sa Stella Kyriakides, EU-kommissionär med ansvar för djurskyddsfrågor vid en presskonferens på onsdagen.

EU-kommissionen konstaterar att omställningen kan bli dyr för bönder som har bursystem i dag. Några extra stöd för investeringar aviseras inte, men EU-länderna uppmanas att använda de möjligheter att ge ersättning för djurvälfärdsåtgärder som kommer att finnas i den reformerade jordbrukspolitiken

Samtidigt ska allmänhetens vilja att handla burfria produkter höjas med hjälp av EU:s marknadsföringsprogram för livsmedel. EU ska också driva högre djurvälfärd i handelsavtal och internationella sammanslutningar.

– Lantbrukarna ska stöttas i denna omställning, sa Stella Kyriakides.

Inredda burar för värphöns är redan olagliga i Österrike och Luxemburg, medan Tyskland, Tjeckien, Slovakien och belgiska Vallonien har beslutat om förbud som ännu inte trätt i kraft. I Frankrike får burar inte installeras i ny eller renoverad äggproduktion.

Det kommande lagförslaget började som ett medborgarinitiativ som på ett år samlade in 1,4 miljoner namn i 18 EU-länder till stöd för ett burförbud. Då måste EU-kommissionen överväga det initiativet föreslår, men den är inte tvingad att göra något mer. 

Läs mer om vägen till ett burförbud

EU-parlamentet stöttar totalt burförbud

Matjättar säger nej till höns i bur

1,5 miljoner namn för burförbud

Ägg från burhöns snart historia