facebooktwittermail

Inkräktaren band ihop ponnyns ben

Under natten till tisdagen tog sig någon in i Majken Käthners stall i Forsheda, utanför Värnamo i Småland, där hon har en shetlandsponny och en åsna. Hästens bakben knöts ihop med en nylonlina som skavde ända in till benet.

Shetlandsponnyn Lilla Pärlan mår under omständigheterna bra och kommer att klara sig. Till höger Lilla Pärlans ägare Majken Käthner med åsnan Lilla Gumman.
Shetlandsponnyn Lilla Pärlan mår under omständigheterna bra och kommer att klara sig. Till höger Lilla Pärlans ägare Majken Käthner med åsnan Lilla Gumman. FOTO: MAJKEN KÄTHNER

När ATL pratar med Majken Käthner på torsdagsförmiddagen har veterinären precis kommit för att lägga om såret. Han meddelar att det ser bra ut och förlänger penicillinkuren och smärtstillande ytterligare några dagar.

Fick skära av repet med kniv

Majken Käthner bor mitt i Forsheda och det var när hon kom ut till djuren på tisdagsförmiddagen som hon upptäckte nylonlinan runt hästens bakben.

– Det var så hårt åtdraget att jag springa och hämta en kniv och skära av det. Hästen kan omöjligt ha snott in sig själv, utan det är någon som har gjort detta med avsikt, säger hon.

Grinden stod öppen

Hästen, Lilla Pärlan, är en 34-årig foderhäst som hålls som sällskap åt åsnan Lilla Gumman. Majken Käthner har haft djuren i ungefär fem år. Hon har stallet och hagen i anslutning till boningshuset, som ligger i ett villaområde. Sommartid är båda djuren på sommarbete.

– Det har aldrig tidigare varit någonting, säger Majken Käthner som alltid är noga med att stänga sin grind så att hennes hund inte ska slippa ut.

LÄS ÄVEN: Bror till omkomne bonden: "Balarna är rena mordvapnen"

– Jag förstod att något inte stod rätt till när jag kom ut på förmiddagen och såg att grinden stod öppen. Jag säger nämligen alltid åt alla att stänga den med tanke på hunden.

På grinden sitter också en ”varning för hunden”-skylt i avskräckande syfte. Hunden befann sig dock inomhus natten till tisdagen och hörde inte inkräktaren.

Inga tips trots massiv delning

Majken Käthners son Andreas Nelander har lagt ut ett inlägg på Facebook med uppmaning om att allmänheten ska höra av sig om de sett något. Trots nästan 10 000 delningar av inlägget har inget nytt framkommit.

Kommentarsfältet svämmar över av deltagande och arga kommentarer. Flera av dem antyder att det kan vara ett övergrepp med sexuell anknytning, men veterinären som just nu vårdar hästen tror inte att det är fallet. Han säger att man för att vara helt säker får göra en gynekologisk undersökning, vilket inte är aktuellt i nuläget.

Händelsen är polisanmäld och nu hoppas förstås Majken Käthner att förövaren ska hittas. Under tiden låser hon grinden och kommer att installera en övervakningskamera kopplad till mobilen i stallet.

Vad kan man göra för att skydda sina djur?

Det finns ingen entydig regel som säger att man inte får låsa ett stall, men om det skulle börja brinna och rätt person inte dyker upp med nyckeln kan det betyda katastrof. Försäkringsbolagen ser också olika på saken och det är en god idé att kolla upp vad som gäller. I vissa fall kan ett kodlås vara en lösning, med ett ordentligt anslag med namn och telefonnummer till ägaren.

Ett inbrottslarm med skyltar som anger att stallet är larmat avskräcker från intrång.

En stor hund som väcker sin ägare kan också vara ett effektivt skydd.

Ett bra tips är att kolla upp hur ditt försäkringsbolag resonerar och vad de ersätter.

LÄS ÄVEN: Nyårsskrämda russen hittades i skogen

LÄS ÄVEN: Drabbad djurägare: förbjud nyårsfyrverkerier