Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 januari

  Nyårsfirande skrämde djur till döds

  Två hästar fick avlivas och en kviga kastade sin nästan fullgångna kalv efter att ha blivit skrämda av raketer och smällare.

  Vid kvart i tolv på nyårsafton började det smälla från fyrverkerier. Lantbrukaren Camilla Mattsson vid Djupvikens gård i Torsåker blev orolig att det skulle skrämma nötkreaturen. Hon tittade på filmerna från övervakningskamerorna i ladugården och såg hur djuren, nästan 170 djur, sprang runt av fasa i ladugården.

  – De var helt skärrade. Jag såg djur i panik. De sprang i gångarna och försökte ta sig ut. Det var jobbigt att se. Man vill sina djur det bästa. Men det är stora djur, när de är i panik är det för farligt för att vara där och försöka lugna dem, säger Camilla Mattsson.

  Låg död i gången

  När en djurskötare kom in i ladugården på nyårsdagen hittades en dödfödd kalv.

  – Det var en kalv som inte var fullgången. Det var några veckor kvar tills den skulle ha fötts. Jag är helt säker på att kvigan kastade sin kalv för att hon blev rädd och stressad av fyrverkerierna, säger Camilla Mattsson.

  Camilla Mattsson valde att lägga ut bilden på den döda kalven på Facebook, och samtidigt höja rösten för att fyrverkerier borde förbjudas i Sverige. ”Den här kvigan fick inte chansen att föda upp sin kalv levande. Hon var en av alla de djur som skenade i skräck. Resultatet blev att hon kastade sin kalv. På grund av fyrverkeri, så jäkla onödigt”, skrev hon bland annat i inlägget som har delats nästan 1500 gånger.

  – Jag har fått ett stort gensvar på inlägget och många har hört av sig och håller med, säger Camilla Mattson.

  PREMIUM: Så kan det bli lönsamt med trädaPREMIUM: Nu är det Krav för hela slanten

  Häst bröt benen

  Även ett annat facebookinlägg har fått internet att koka. På nyårsdagen lade en hästägare i Mellansverige upp en bild på sin blödande häst som hittades med brutna ben och bruten käke. Hästen hade slitit sig på nyårsafton, skrämd av smällare och fick avlivas. Hästägarens sorgsna inlägg har fått stor spridning.

  Ytterligare en häst avled i samband med nyårsfirandet. I gotländska Västkinde skulle hästägaren Jeanette Jussila ta in sina hästar i god tid innan nyårsraketerna. Men några var tidiga med att skjuta och i samband med intaget vid 20-tiden small det till. Det åtta månader gamla fölet slet sig och sprang ner i ett djupt dike. En granne hjälpte till med traktor för att få upp hästen, som dessvärre hade skadats så svårt att den fick avlivas på plats.

  LÄS OCKSÅ: Vargjakten är igång ATL TV: Studio ATL – Möbelmakaren som tänker småskaligt

  – Hästarna var oroliga och skärrade när jag kom ut och det var väldigt svårt att få tag i dem. Det hade börjat skjutas redan tidigt på eftermiddagen runtomkring i trakten, berättade Jeanette Jussila för Hela Gotland som var först med att rapportera om händelsen.

  LÄS MER: Veterinärtipsen inför nyårsaftonPREMIUM: Lyckligt slut efter mardrömskväll

  Fakta: Fyrverkerier i Sverige

  Fyrverkerier skadar också många människor och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har beslutat att det ska krävas tillstånd för att skjuta raketer. I mitten av 2019 väntas de nya reglerna träda i kraft.

  Svenskarna lägger uppskattningsvis 160 miljoner kronor om året på fyrverkerier, enligt en uppskattning som Dagens Industri har gjort. Enligt branschorganisationen Svenska Fyrverkeriföreningen har försäljningssiffrorna legat stilla sedan i början av 2000-talet.

  Till toppen