Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari 2018

  Bror till omkomne bonden: "Balarna är rena mordvapnen"

  Den blöta hösten har gjort balarna till rena mordvapnen. Det säger brodern till den man som omkom i den tragiska balolyckan den 6 november. Han är själv lantbrukare och vill nu varna andra.

  Mannen som omkom i början av november hade familj och hade nyligen investerat i en ny ladugård när den tragiska olyckan inträffade.

  – Han hade balen upplyft och gick intill den för att skära av nätet. Balen exploderade och han fick allt över sig. När frun kom hem låg han under ensilaget med traktorn igång. Hon började ösa i ensilaget men då var det försent. Det är fruktansvärt, säger brodern som själv är lantbrukare.

  Läkaren konstaterade i efterhand att mannen hade fått ett slag i bakhuvudet. Men sannolikt hade han även delvis kvävts eftersom han hade fått ner material i lungorna, berättar brodern.

  LÄS ÄVEN: Två döda i balolyckor på kort tid

  Ha kniven på skaft

  Samtalet blir känslosamt, men också en viktig påminnelse om hur viktigt det är att reflektera över den här typen av frågor. Efter olyckan har han pratat med kollegor som hanterar sitt ensilage på liknande sätt.

  – Det är rena mordvapnet. Det måste gå ut varningar eftersom de är så tunga.

  – Materialet blev så tungt nu i höst, så när man skär upp nätet så böjer sig allt ut som en solfjäder. Man måste ha kniven på ett skaft så man kan stå på ett säkerhetsavstånd.

  Kan inträffa igen

  Med tanke på hur skörden blev befarar han att det kan inträffa fler dödsfall, och han lyfter fram en kombination av orsaker.

  Att lantbruken och maskinstationerna pressar sina kostnader genom att lägga på färre lager gör att man inte kan hantera balarna på samma sätt som tidigare. Dessutom gör den nya trenden med kort hackat foder att de inte får samma struktur som många är vana vid.

  – Det har blivit på modet att man ska hacka det kort och då blir det ingen styvhet i balarna. Det blir okontrollerbart.

  Han hade därför gärna sett att presstillverkarna gick ut med tydligare råd kring hur man ska öppna balarna, men han har också försökt få LRF att engagera sig i frågan.

  Osäker lagring

  Efter broderns tragiska bortgång har han också ändrat sina rutiner. Numera skär han alltid upp sina egna foderbalar på marken.

  – Jag är mycket försiktigare nu och tänker mig för på ett annat sätt. Man tänker också på barnbarnen när de åker med i traktorn. Nu stänger jag alltid av traktorn, barnbarnen är fastspända och så tar jag ut nycklarna och drar i alla bromsar.

  Att finhackade balar staplas på hög har också gett upphov till reflektion. Ofta staplas balarna på hög för att undvika råttor och andra skadegörare, men eftersom materialet är så finhackat riskerar hela konstruktionen att rasa. Många lantbruk väljer att bygga pyramider som är fyra balar hög. Men han tror egentligen inte att konstruktionen bär för mer än två om den ska vara säker.

  – Skulle något barn vara framme där och leka kan det inträffa fruktansvärda saker. Jag har sett gårdar där de har rasat ihop i en hög, säger han.

  Uppdatering 5 januari:

  I en tidigare version stod det att mannen gick under balen. Detta citat har mannens bror nu ändrat till att han gick intill balen.

  LÄS ÄVEN: Fler dödsfall gör 2017 till dystert år för lant- och skogsbruket

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen