Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 januari

  Lyckligt slut efter mardrömskväll

  De två Gotlandsrussen fick panik under nyårsfirandet, sparkade sönder stallinredningen och flydde. Vid lunchtid på tisdagen hittades de flera kilometer ifrån stallet.

   Bilden är tagen från promenaden hem tillbaka till stallet.
  Bilden är tagen från promenaden hem tillbaka till stallet.

  Karin Ragnarsson i uppländska Almunge befarade att aldrig mer få se sina älskade russ. Men den här nyårshistorien fick ett lyckligt slut.

  Det var på nyårsafton som familjens två gotlandsruss Castor och Tilda blev skrämda när fyrverkerier började smälla. Hästarna var uppstallade men blev så rädda att de sparkade sönder boxarna och tog sig ut ur stallet. Sedan försvann de i full fart.

  Efterlysningen gav resultat

  Kort efter försvinnandet gjordes en efterlysning på en Facebooksida om bortsprungna hästar. Flera engagerade sig för att hitta russen och på tisdagsmorgonen kom uppdateringen att hästarna hade synts i rörelse på ett fält i Alunda nästan en mil bort. Karin och hennes man begav sig dit, både förväntansfulla och samtidigt rädda för att behöva komma hem tomhänta.

  – Det har varit en mardröm att befinna sig i det här. I går var vi ute hela dagen och lekte indian. Letade efter spillning och sökte efter spår i snön. Jag hittade färsk spillning och spår så jag förstod att de fanns i omgivningen. Samtidigt är det ju både lo och björn häromkring. Jag har varit orolig, säger Karin Ragnarsson.

  PREMIUM: Tjäna pengar på träda

  Fick några skråmor

  Slutligen hittades hästarna uppe i skogen nära det utpekade fältet. Efter allt som hade hänt valde Karin och hennes partner Jonas att gå hemåt med varsin häst i grimskaftet, i stället för att lasta de oskodda russen på transporten. Det blev en vandring på flera timmar. Russen hade blivit några kilo tunnare och fått någon mindre rispa, i övrigt tycks de ha klarat sig bra, säger hon. Hon beskriver sina hästar med värme i rösten.

  – De är lite som hundar och följer mig vart jag än går. Det är jag som har börjat rida in dem och förhoppningen är att mina söner ska lära sig rida på dem senare. Vi är jätteglada att de är hemma igen.

  LÄS MER: Veterinärens tips när fyrverkerierna smällerLÄS OCKSÅ: Omstridd älgjakt igång

  Till toppen