facebooktwittermail d

Det innehåller vegokorven egentligen

Det som förenar alla vegetariska produkter är att de inte innehåller kött. Men vad är egentligen stoppat i vegokorven och av vad består vegofärsen? En undersökning som Äkta vara gjort visar att inte minst vegokorven ofta innehåller en stor mängd industriella produkter.

FOTO: FREDRIK HAGEN/NTB SCANPIX/TT

Artikeln publicerades i juni 2020.

Den tyske ”järnkanslern” Otto von Bismarck påstås ha sagt att ”folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till”. Men gäller det även vegokorvar? För att ta reda på mer om vad de växtbaserade alternativen till kött på sommarens grillkvällar egentligen innehåller har Äkta vara – en konsumentförening som bland annat utser årets matbluff – gått igenom utbudet i svenska butiker.

Sammanlagt gick Äkta vara igenom 90 produkter i kategorierna korv, burgare och vegofärs. Fokus låg på innehållsföreteckning och hur många tillsatser, aromer, koncentrerade proteiner och andra industriella ingredienser produkterna innehöll. Industriella ingredienser definierar Äkta vara som sådant som man normalt inte använder själv när man lagar mat hemma.

Av produkterna i undersökningen innehöll vegokorv i snitt 6,8 stycken sådana ingredienser. Vegoburgarna innehöll färre, i snitt 4,4 stycken, medan vegofärserna innehöll 3,3 i snitt. Generellt innehöll kylda produkter fler industriella ingredienser än motsvarande frysta.

Mycket sojaproteiner

Drygt tre av fem produkter var baserade på i olika grad koncentrerade eller processade proteiner. Vanligast var sojaproteiner, som utgjorde basen i en tredjedel av produkterna. Näst vanligast var veteproteiner och ärtproteiner.

I några fall innehöll vegokorven knappt några proteiner alls. En grillkorv i undersökningen hade en ingrediensförteckning (skriven i fallande ordning efter storlek) som började så här:

”Vatten, rapsolja, modifierad potatisstärkelse, salt, förtjockningsmedel (E407a bearbetad eucheumaalg, E415 xantangummi, E425 konjakgummi, E461 metylcellulosa)…”

”Man kan undra vad det här är för typ av produkt, när en stor del av den utgörs av vatten, olja och tillsatser. Den innehåller också väldigt lite protein. Nu har vi inte granskat proteinhalterna i alla korvar, men vi noterar i alla fall att just denna korv till och med innehåller mindre protein än korvbrödet den serveras i”, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.

Undersökningen visade också att en del av burgarna och färserna inte innehöll några som helst tillsatser, aromer, förädlade proteiner eller andra industriella ingredienser.

Svartvit bild på Otto von Bismarck.
”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till” är ett av många slagkraftiga citat som brukar tillskrivas Otto von Bismarck. Citatetkan dock tidigast beläggas i USA 1869 och började inte förknippas med järnkanslern förrän på 1930-talet. FOTO: MARY EVANS PICTURE/TT