facebooktwittermail d

”Där privata avvecklar har Distriktsveterinärerna nystartat”

"De senaste åren har privatpraktiserande veterinärer och hästkliniker avvecklat sin verksamhet i flera områden som inte bedömts tillräckligt lönsamma eller på grund av veterinärbrist", skriver företrädare för Distriktsveterinärerna och Jordbruksverket i en slutreplik.

"Vår bild är att djur i Sverige kan få vård dygnet runt, i hela landet eftersom vi har en distriktsveterinärorganisation", skriver företrädare för Distriktsveterinärerna och Jordbruksverket. Arkivbild.
"Vår bild är att djur i Sverige kan få vård dygnet runt, i hela landet eftersom vi har en distriktsveterinärorganisation", skriver företrädare för Distriktsveterinärerna och Jordbruksverket. Arkivbild. FOTO: ULF PALM / TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Riksrevisionen är tydliga med att deras rapport fokuserar på dokumentation och uppföljning. Riksrevisionen har inte granskat den veterinära verksamheten i praktiken eller huruvida konkurrensneutralitet upprätthålls vilket Fälth och Ljungvall felaktigt hävdar.

Vår bild är att djur i Sverige kan få vård dygnet runt, i hela landet, eftersom vi har en distriktsveterinärorganisation som finns även där verksamhet inte kan bedrivas på marknadsmässiga grunder.

De senaste åren har privatpraktiserande veterinärer och hästkliniker avvecklat sin verksamhet i flera områden som inte bedömts tillräckligt lönsamma eller på grund av veterinärbrist. På uppdrag har Distriktsveterinärerna nystartat verksamhet i flera av dessa områden.

I sommar aviserar också flera av de stora djursjukhusen att de kommer behöva stänga sin beredskap med hänvisning till veterinärbristen.

Fälth och Ljungvall hävdar att Distriktsveterinärernas offentliga uppdrag är försumbara. Hittills har ett 50-tal personer från Distriktsveterinärerna arbetat i årets utbrott av fågelinfluensa. En kort startsträcka och ett effektivt samarbete är avgörande för att minimera djurlidande, ytterligare smitta och konsekvenserna för de drabbade djurägarna.

Under pågående pandemi och samtidigt det största utbrottet av en epizootisjukdom i modern tid upprätthåller Distriktsveterinärerna beredskapen och säkrar uppdraget för såväl smittskydd som djurskydd i hela Sverige.

Håkan Henrikson

Chefsveterinär Jordbruksverket

Hillevi Lindström

Chef Distriktsveterinärerna

Carolina Pettersson

Affärsområdeschef produktionsdjur Distriktsveterinärerna

LÄS MER OM VETERINÄRBRISTEN:

”Bristen på veterinärer gemensamt ansvar”

”Bristen på veterinärer är oroande”

”Underlätta rekryteringen av utländska veterinärer”

Veterinärbrist leder till psykisk ohälsa och avhopp

Larm om veterinärbrist

Brist på veterinärer hotar djurhälsan