facebooktwittermail d

Dansk köttaffär växer i Shanghai

Danish Crown satsar stort i Kina.

400 miljoner danska kronor investeras i en fabrik som förädlar danskt kött.

På tisdagen togs det symboliska första spadtaget för byggandet av Danish Crowns charkfabrik i Shanghai.

Det bondeägda danska företaget investerar 400 miljoner danska kronor i anläggningen som ska stå klar om drygt ett år.

FOTO: DANISH CROWN

”Det är ett viktigt strategiskt steg för att utveckla våra affärer i Kina. Där finns både en växande efterfrågan på högkvalitetsprodukter och en stigande köttkonsumtion, säger Kasper Lenbroch, ordförande för Danish Crown China i ett pressmeddelande.

Den 17 000 kvadratmeter stora anläggningen, tio mil från Shanghais centrum, får kapacitet att producera 14 000 ton köttvaror om året av danska råvaror.

Det handlar om konsumentförpackade styckningsdetaljer, men också förädlade charkprodukter som korv och bacon.

E-handel

Kina har länge varit en viktig kund för danskt griskött. En stor del av exporten har bestått av grisfötter, öron, svansar och andra biprodukter som varit svåra att hitta avsättning för på annat håll.

Jais Valeur, koncernchef för Danish Crown.
Jais Valeur, koncernchef för Danish Crown. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Nu växer efterfrågan på dyrbara delar av slaktkroppen samtidigt som den kinesiska handeln med kött är stadd i förändring enligt Danish Crown.

Allt fler konsumenter väljer bort handel över disk i den lokala köttbutiken till förmån för förpackade köttdetaljer i stormarknadskylen.

Dessutom ökar näthandeln.

”Ehandeln, där konsumenten beställer och får varorna levererade hem, växer enormt i Kina. Shanghai har i dag en av världens mest avancerade marknader för ehandel”, säger Danish Crowns koncernchef Jais valeur i ett pressmeddelande.

Danska grisar som kan hamna i en kinesisk wokpanna.
Danska grisar som kan hamna i en kinesisk wokpanna. FOTO: FOTOGRAF PER GUDMANN

LÄS OCKSÅ: Bra pris på påskgris

LÄS OCKSÅ: Nu kan du äta dansk korv i Kina

LÄS OCKSÅ: Gyllene tider för dansk gris