facebooktwittermail

Coronavirus på nio svenska minkfarmar

Coronautbrott har konstaterats på ytterligare nio svenska minkfarmar. Samtliga ligger i närheten av den första drabbade gården i Sölvesborg i Blekinge.

I Danmark avlivas alla minkar, inklusive avelsdjuren, sedan en muterad form av coronavirus uppstått på Jylland. Arkivbild.
I Danmark avlivas alla minkar, inklusive avelsdjuren, sedan en muterad form av coronavirus uppstått på Jylland. Arkivbild. FOTO: METTE MOERK/RITZAU SCANPIX/AP

På svenska minkfarmar genomförs alltid så kallad pälsning i början av november, vilket innebär avlivning av alla djur utom de som ska behållas för avel. Därför följer Sverige inte i nuläget den väg som Danmark har gått, där samtliga minkar inklusive avelsdjur avlivas.

– Vi har inte sett den muteringen av virus i Sverige, som man har sett i Danmark, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Han konstaterar att ungefär 80 procent av de svenska tamminkarna kommer att avlivas i samband med pälsningen.

LÄS MER: Första fallet av det nya coronaviruset hos mink i Sverige

LÄS OCKSÅ: Minkar med muterat virus hot mot coronavaccin

Bland minkar och människor på Nordjylland har en ny mutation av coronavirus börjat sprida sig och därför kommer invånarna i sju jylländska kommuner uppmanas att inte resa utanför kommungränsen. Samtidigt avlivas alla danska minkar, inklusive avelsdjuren.

– En mutation kan utgöra en risk för att framtida vacciner inte fungerar som de ska. Det är därför nödvändigt att avliva alla minkar, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen när hon offentliggjorde beslutet.

Pälsen exporteras

De svenska myndigheterna har inga krav på att pälsen från tidigare coronasmittade minkar ska destrueras.

– Det är sannolikt kort tid som viruset kan överleva på ytan i pälsen, så jag skulle säga att redan efter någon vecka finns det ingenting kvar.

Den största skillnaden mellan svensk och dansk minknäring är storleken. Medan Sverige har ett 40-tal minkfarmar är Danmark världens största exportör med cirka 1 100 uppfödare.

– Det som påverkar är den enorma djurtätheten man har i vissa områden, säger Håkan Henrikson.

LÄS ÄVEN: Ny strid om svensk minkuppfödning