Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober

  Minkar med muterat virus hot mot coronavaccin

  De virusmutationer som har utvecklats bland coronasmittade danska minkar riskerar att sabotera möjligheten för människor att vaccinera sig mot covid-19. Det slår en dansk myndighet fast.

   Minkfarmaren Thorbjørn Jepsen i danska Gjøl håller upp en av sina minkar.
  Minkfarmaren Thorbjørn Jepsen i danska Gjøl håller upp en av sina minkar. FOTO: RITZAU SCANPIX/REUTERS/TT

  Det är Statens Serum Institut (SSI), den danska smittskyddsmyndigheten, som varnar för att minkfarmerna kan utveckla sig till rena ”virusfabriker”, uppger Danmarks Radio. Detta eftersom viruset har visat sig mutera på farmerna – som var och en hyser mellan 10 000 och 15 000 djur.

  Förra torsdagen inleddes avlivningen av uppemot en miljon minkar i Danmark, vilket ATL tidigare har berättat om. 80 minkfarmer främst på norra, men även i viss mån på mellersta Jylland har smittats av covid-19. Viruset kan smitta mellan människa och mink – åt båda hållen. Mer än 150 medarbetare på minkfarmerna har smittats.

   Myndigheterna ankommer till Thorbjørn Jepsens minkfarm för att avliva farmens minkar. Uppemot en miljon minkar avlivas i Danmark på grund av coronasmitta.
  Myndigheterna ankommer till Thorbjørn Jepsens minkfarm för att avliva farmens minkar. Uppemot en miljon minkar avlivas i Danmark på grund av coronasmitta. FOTO: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT

  När myndigheterna i det läget beslutade att alla minkar inom en radie av 7,8 kilometer från en smittodrabbad minkfarm skulle avlivas väckte det kritik. Enligt SSI togs beslutet delvis på grund av oro för vad ett muterat minkvirus kan ställa till med.

  – Det som oroar oss är att virus som har muterat hos de här minkarna kommer ut i samhället och smittar människor med en virusstam som är resistent mot de vaccin som man utvecklar. Det är ju vaccinerna som ska ”rädda oss” genom att vi uppnår flockimmunitet så att vi kan återgå till det normala, säger Anders Fomsgaard som är ansvarig för virusforskning och utveckling på SSI till DR.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen