Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2020

  Alla danska minkar avlivas efter muteringsrisk

  Följetången om de danska minkarna verkar ha nått sitt slut. Nu meddelar regeringen att samtliga minkar i landet ska avlivas till följd av corona.

   Nu ska alla minkar i Danmark avlivas till följd av coronaviruset.
  Nu ska alla minkar i Danmark avlivas till följd av coronaviruset. FOTO: Johan Gadegaard/TT

  Danmarks regering har beslutat att samtliga minkar i landet ska avlivas då coronaviruset befaras kunna mutera genom djuren. Smittan kan sedan spridas till människor.

  Beskedet från statsminister Mette Frederiksen (S) kom i ett extrainkallat pressmöte, och efter uppgifter i Politiken om en rapport från Statens serum institut. Rapporten, som ännu inte offentliggjorts, pekar på mutationsrisken när smitta överförs från mink till människa.

  Hittills uppges tolv personer ha smittats med muterat virus, skriver Ritzau.

  – En mutation kan utgöra en risk att framtida vacciner inte fungerar som de ska. Det är därför nödvändigt att avliva alla minkar, sade Frederiksen.

  Enligt dansk polis handlar det om mellan 15 och 17 miljoner minkar. Coronavirus har upptäckts på minst 207 minkanläggningar. Polischef Thorkild Fogde säger att insatsen att avliva ska inledas ”så snabbt som möjligt”, men att det är en grannlaga uppgift då det finns 1 080 minkfarmer.

  Danmark är världens största producent av minkpälsar.

  LÄS OCKSÅ: Första fallet av coronasmitta hos mink i SverigeLÄS OCKSÅ: Coronasjuk mink har smittat människa

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen