Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober

  Ny strid om svensk minkuppfödning

  I Nederländerna påskyndas en sedan tidigare beslutad avveckling av minkgårdar och i flera andra europeiska länder lyfts lagförslag om att förbjuda pälsdjursfarmer. I Sverige har 120 veterinärer skrivit under en debattartikel som kräver samma utveckling här.

   Smittspridning mellan minkar och människor har konstaterats på gårdar i bland annat Nederländerna och Danmark och flera djur har fått avlivas.
  Smittspridning mellan minkar och människor har konstaterats på gårdar i bland annat Nederländerna och Danmark och flera djur har fått avlivas. FOTO: Göran Berglund

  I en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter den 26 september framför 120 veterinärer krav på att svenska minkföretag ska avvecklas. Debattörerna framför bland annat kritik mot djurhållningen på de svenska minkgårdarna, som enligt dem bör ifrågasättas av djurskyddsskäl. Fackförbundet Sveriges veterinärförbund instämmer i ett uttalande i kritiken och uttrycker sitt stöd för debattörerna.

  Nya djurskyddsföreskrifter

  Branschorganisationen Svensk minks vd Jörgen Martinsson har inte tid för en telefonintervju med ATL, men skriver i ett mejlsvar att Jordbruksverket i en utvärdering som gjordes inom ramen för ett regeringsuppdrag 2018, konstaterade att svenska minkar generellt sett fått det bättre de senaste 10 åren – bland annat tack vare nya djurskyddsföreskrifter. Myndigheten föreslog heller inte några regeländringar efter avslutad utvärdering, skriver han.

  ”Landsbygdsminister Jennie Nilsson lämnade 2019 ett mycket tydligt politiskt besked från riksdagens talarstol när hon hänvisade till en ny stark djurskyddslag och vetenskapliga rådets slutsatser där det framgår att befintlig forskning stöder nuvarande lagstiftning för minkuppfödning”, skriver Jörgen Martinsson.

   Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink. Bilden är från Jörgen Martinssons tid som klubbchef för fotbollsklubben Mjällby.
  Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink. Bilden är från Jörgen Martinssons tid som klubbchef för fotbollsklubben Mjällby. FOTO: Patric Söderström / TT

  Beteendestörningar hos mink

  Som ATL tidigare berättat framhåller dock Jordbruksverket i sin utvärdering att det behövs mer forskning för att kunna bedöma om dagens djurhållning gör det möjligt för minkarna att bete sig naturligt. Bland annat saknas uppgifter om hur vanligt det är med beteendestörningar hos minkar som hålls enligt nuvarande föreskrifter, eftersom vissa av dem började gälla så sent som 2017.

  Läs mer: Jordbruksverket: ”Svenska minkar har fått det bättre”

  Bo Algers, veterinär och professor emeritus i husdjurshygien och en av huvudförfattarna till debattartikeln i DN, delar inte den bedömningen.

  – Jag håller inte med om Jordbruksverkets eller landsbygdsministerns analys, och tycker inte den djurhållning vi har i Sverige överensstämmer med den djurskyddslag som vi har. Det behövs inte ännu mera forskning kring det här, vi vet redan en massa, säger han.

  Minkar smittat människor med corona

  Enligt honom och de övriga veterinärer som undertecknat debattartikeln riskerar svenska minkgårdar dessutom att bli en framtida reservoar för coronaviruset. Detta efter att smittspridning mellan minkar och människor konstaterats på gårdar i bland annat Nederländerna och Danmark och flera djur har fått avlivats.

  Det kallar Svensk minks vd Jörgen Martinsson för ”spekulationer” i syfte att använda covid-19 som skrämselpropaganda, men medger samtidigt att det inte går att ge några garantier för att smittspridning inte kommer att ske på svenska minkgårdar. Därför har en rad åtgärder vidtagits, skriver han till ATL. Åtgärder som bland annat inneburit att inte tillåta fler personer än nödvändigt att vara nära minkarna, hålla katter borta från gårdarna så långt det är möjligt då de kan vara smittbärande, samt att följa Folkhälsomyndighetens hygienrekommendationer.

  ”Vi anser att situationen är under kontroll”, skriver Jörgen Martinsson.

  Läs också: Franskt förslag om förbud av minkfarmer

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen