facebooktwittermail d

Åtal i jakthärvan

Kammaråklagare Lars Magnusson har i dag väckt åtal vid Västmanlands tingsrätt mot fyra personer i den omtalade utredningen om den så kallade "jakthärvan”. Däribland industrimannen Karl Hedin som står åtalad för grovt jaktbrott samt förberedelse till grovt jaktbrott.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Ett år och elva månader efter att fem män häktades misstänkta för illegal jakt på bland annat varg väcks nu åtal mot fyra personer.

”Detta är ett ärende som engagerat många under lång tid. Det har varit många turer under resans gång men nu får tingsrätten värdera den bevisning som åberopas”, säger Lars Magnusson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål enligt ett pressmeddelande.

LÄS MER: Jakthärvan – detta har hänt

LÄS MER: Karl Hedins egna ord om Jaktbrottshärvan

LÄS MER: Åklagaren: ”Alltid obehagligt att bli utsatt för tvångsmedel”

En av de åtalade är enligt Expressen polisens tidigare hemliga vittne och källa i utredningen av det misstänkta jaktbrottet. Den nära två tusen sidor tjocka utredningen ger dock enligt tidningen inget svar på frågan om det verkligen skjutits en varg vid den aktuella tidpunkten den 26 oktober 2018.

Karl Hedin samt två av de övriga misstänkta står även åtalade för olika brott i hanteringen av det enligt åklagaren mycket potenta giftet karbofuran. Enligt åklagaren har de hanterat giftet med syfte att döda varg.

Samtliga åtalade förnekar brott.