Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 augusti

  Jaktbrottshärvan: Detta har hänt

  Läs mer: Karl Hedins egna ord om JaktbrottshärvanLäs mer: Åklagaren: ”Alltid obehagligt att bli utsatt för tvångsmedel”

  • Den 26 oktober i fjol häktades fem män, däribland Karl Hedin, misstänkta för illegal jakt på bland annat varg. Bakom polisens razzia låg en längre tids spaning och telefonavlyssning av de misstänktas telefoner. Karl Hedin satt frihetsberövad och isolerad i 31 dygn och polisen undersökte bland annat en värmepanna på en av hans anläggningar, där de misstänkte att skjutna vargar hade eldats upp. Inga benrester hittades dock.

  • Före jul polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson för tjänstefel då han ansåg att det misstänkta brottet inte är så grovt att det är rätt att ta till en så integritetskränkande åtgärd som telefonavlyssning.

  • Den 23 mars begärde åklagaren förlängd tid innan åtal ska vara väckt i väntan på kriminaltekniska resultat.

  • I maj avslog hovrätten hävningen av de vapenbeslag som genomfördes i samband med häktningen.

  • I juli kom åklagaren Lars Magnusson fram till att Karl Hedin inte skjutit någon varg i slutet av oktober 2018, efter att ha lyssnat på inspelningarna från telefonavlyssningen. Tidigare hade han grundat sin uppfattning på polisens utskrifter av samtalet mellan Karl Hedin och hans syster.

  • Senare samma månad stod det klart att det inte blir någon utredning om tjänstefel i samband med jaktbrottshärvan i Västmanland. ”Jag har kommit fram till att ingen i förundersökningen, i de delar som jag prövat i min utredning, begått tjänstefel”, säger chefsåklagaren Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

  Fotnot: Fram till nu har ATL valt att inte namnge Karl Hedin i samband med rapporteringen om den misstänkta jakthärvan. Enligt de pressetiska reglerna ska försiktighetsprincipen gälla vid publicering i samband med brottsmisstankar. Efter det att Karl Hedin själv valt att berätta sin historia har ATL beslutat att publicera hans namn.

  Relaterade artiklar

  Till toppen