facebooktwittermail d

ASF tillbaka i Dominikanska republiken

För första gången på 40 år har afrikansk svinpest, AFS, bekräftats i landet, rapporterar Pig Progress. 

Död gris.
Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda. FOTO: ERIKA CHENAIS

USA:s jordbruksdepartement (USDA) bekräftade i förra veckan att ASF konstaterats i prover från grisar i Dominikanska republiken.

Smittan upptäcktes först på en gård i de västra delarna av landet i juli. Bland de 827 grisarna testade minst 266 positivt. Två veckor senare kom nästa positiva provsvar. Denna gång från en liten gård i mitten av landet. Av totalt 15 grisar testades 7 positivt för ASF.

Förstärkt gränsskydd

Enligt Reuters har USA nu förstärkt sitt gränsskydd för att skydda amerikanska svinbesättningar. De kommer även att erbjuda hjälp till Dominikanska republiken och grannlandet Haiti som löper extra hög risk då det är ett av världens fattigaste länder.

Hur viruset kom in i landet är ännu oklart.

”Närheten är naturligtvis en oro. Något hände med Dominikanska republiken och vi måste veta vad för att se till att det inte händer här”, säger Paul Sundberg, vd för Swine Health Information Center i USA, till Reuters.

ASF i Dominikanska republiken

Mellan 1978 och 1980 hade landet utbrott av afrikansk svinpest. Då slogs totalt 192 000 grisar ut efter att viruset diagnostiserats på 374 platser.

Bortsett från Dominikanska republiken smittades vid den tiden också Kuba, Brasilien och Haiti. 

Enligt siffror från FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) fanns det cirka 492 000 grisar i Dominikanska republiken 2019.

Källa: PigProgress

Läs mer

Tyska grisar till Sverige trots svinpest

Här är risken störst för afrikansk svinpest

Importerat kött liten risk för svinpest enligt experter

Nytt utbrott av svinpest i Kina