facebooktwittermail d

Arla stämmer Glada bonden för varumärkesintrång

Mejerijätten Arla anser att mejeriet Glada bondens namn på Boxholmsost ligger för nära deras produktnamn. Nu har de tagit frågan till domstol.

Anders Birgersson står i brun jacka står framför ett reklamplakat för Boxholmsost
”Det vore orimligt om en ost som görs i Boxholm, smakar som den ost som alltid tillverkats i Boxholm och än idag produceras på samma mejeri inte skulle få kallas Boxholmsost”, säger Glada bondens ordförande Anders Birgersson. FOTO: MIKAEL MARKLUND

Sedan en dryg månad tillbaka finns det två konkurrerande mejerier som levererar Boxholmsost till butikerna. Den ena heter Boxholms original och den andra Äkta Boxholms. Det har lett till bryderier bland både konsumenter och handlare, enligt Arlas presschef Erik Bratthall.

Försvara varumärket

– De blir förvirrade och undrar vilken som gäller. På osthyllan kan det finnas två ostar som ser likadana ut. Vilket bolag som helst skulle försvara sitt varumärke om det kom en kopia på deras produkt, säger Erik Bratthall.

Han framhåller att Arla under tio års tid investerat i marknadsföring och byggt upp varumärket Boxholmsost för att göra den känd. Den 28 september kom Glada bondens ostar ut på marknaden.

– För tre veckor sedan talade vi om för Glada bonden att deras produkt liknar vår för mycket och att de måste ändra den. När de inte gjorde det måste vi gå till domstol, säger Erik Bratthall.

”Stor skillnad”

Glada bonden berättar att de mottagit en omfattande stämningsansökan.

– Arla hävdar att vår ost är likadan i såväl färg och form som smak. Det stämmer inte. Deras ost är ju hälften så tjock och dubbelt så stor i omkrets – det är väldigt stor skillnad, säger Glada bondens ordförande Anders Birgersson.

Likheten i namnen har Glada bonden varit medveten om hela tiden och att Arla har varumärkesskydd för Boxholmsost.

– Men det går att göra undantag. Det vore orimligt om en ost som görs i Boxholm, smakar som den ost som alltid tillverkats i Boxholm och än idag produceras på samma mejeri inte skulle få kallas Boxholmsost, fortsätter Anders Birgersson.

”Bygger på logik”

Han välkomnar ändå den juridiska processen och tror att det kommande domstolsutslaget kommer att bli vägledande för branschen framöver.

– Det kommer att bli en pennfäktning, men all juridik bygger på logik i grunden. Vi får se om logiken segrar. Vi vill vara tydliga med att osten kommer från Boxholm, säger Anders Birgersson.

I början av november beslutade kommunfullmäktige i Boxholm att Glada Bonden inte längre får använda kommunvapnet som en del av etiketten för Äkta Boxholms ost.

Läs också:

Glada bonden tar bort kommunvapnet

Glada Bonden behåller namnet på sin ost

"I Boxholm har osten tagit fotbollslagets roll"