Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 16 juli

  Reko-ringarna växer i antal - men spridningen i landet är dålig

  Konceptet där bönder säljer sina varor via Facebook växer - men ringarna är koncentrerade i ett bälte från Roslagen till Västkusten.

   Ricky Karlsson är en småskalig grönsaksproducent som administrerar reko-ringarna i Trollhättan och Uddevalla. Hans mål är att svenskarna ska börja prata om sin PB, personliga bonde, på samma sätt som många gymbesökare refererar till sin personlige tränare.
  Ricky Karlsson är en småskalig grönsaksproducent som administrerar reko-ringarna i Trollhättan och Uddevalla. Hans mål är att svenskarna ska börja prata om sin PB, personliga bonde, på samma sätt som många gymbesökare refererar till sin personlige tränare. FOTO: Privat

  ATL har vid flera tillfällen skrivit om det finländska konceptet med reko-ringar där lokala producenter säljer sina varor direkt till konsumenterna genom att göra upp köpet på Facebook. Nya ringar ploppar upp med jämna mellanrum – men än så länge ligger de, med några få undantag, i ett bälte genom södra Svealand och norra Götaland. Ett område som också sammanfaller med traditionella jordbrukstrakter. På kartan nedan finns Sveriges alla reko-ringar markerade:

  Ricky Karlsson är en av entusiasterna i Reko-Sverige, och grundare av reko-ringen i Trollhättan, som hade sin första direktförsäljning i april. Han tror att det geografiska läget har viss betydelse för benägenheten att starta en reko-ring.

  – Jag har tidigare bott 15 år i Uddevalla och driver numera en ring där också. Jämfört med i Trollhättan, som ligger nära Skaraborgs slättbygd, så finns det inte lika många producenter i Bohuslän, säger Ricky Karlsson.  Själv fastnade han för reko på en träff i Grästorp i februari, där Tomas Snellman berättade om hur han drog i gång hela konceptet i Finland 2003. Just Grästorp var tillsammans med Linköping och Örebro de första reko-ringarna i Sverige, och Ricky Karlsson tror att det är huvudorsaken till den geografiska koncentrationen i vad han kallar “reko-bältet”.

  – Det är lättare att starta en ring när man ser att det fungerar, när lokala konsumenter och producenter känner till konceptet. Så det är bara naturligt att nya ringar oftast uppstår i närheten av en redan existerande.

  En bild som nestorn i reko-rörelsen, Tomas Snellman kan bekräfta. Han startade den första reko-ringen i Jakobstad i Österbotten, ett finskt landskap där ungefär halva befolkningen är svensktalande. I början var också reko i mångt och mycket en svenskspråkig angelägenhet. Målet var redan från början att få med även de finskspråkiga bönderna på tåget – Tomas Snellman valde namnet reko eftersom det även fungerar som en förkortning både på svenska och på finska.

  – Efter ett tag anammades konceptet även till finskspråkiga bygder och då tog det rejält fart. 2015 gick vi från 20 ringar till drygt hundra, säger Tomas Snellman.

  I dag finns det runt 180 ringar i Finland, och tillväxten har avstannat. Den sker nu i stället i Sverige – och på Island, där den första reko-ringen nyligen startade. Dessutom är en ring på gång i norra Italien, där Snellman var och föreläste om konceptet i maj.

  – Det är inte säkert att reko fungerar lika bra överallt som i Finland och Sverige – på många ställen finns ju fortfarande fungerande lokala torgmarknader dit bönderna åker för att sälja sina varor. Men en stor fördel med reko är att det är tidseffektivt, man vet redan på förväg när och hur mycket man kommer att sälja, säger Tomas Snellman.

  Hur stort tror du att reko kan bli i Sverige?

  – I Finland, som har 5,5 miljoner invånare har vi nu 180 reko-ringar. I Sverige, med en betydligt större befolkning, borde det finnas utrymme för åtminstone 300, säger Tomas Snellman.

  Då krävs det dock att reko-ringarna sprider sig i landet, vilket så smått ser ut att vara på gång. I maj fick Skåne sin första ring i Malmö, och den fick snart en efterföljare i grannkommunen Lund. Norr om Uppsala finns dock fortfarande bara en ring: Reko rutt 616, i området mellan Boden och Luleå. Ricky Karlsson är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan de befintliga reko-ringarna får ringar på vattnet.

  – Vi som pratar och lever Reko, vet att de flesta ännu inte har upptäckt Reko, säger Ricky Karlsson.

  VIDEO: Se Tomas Snellman beskriva reko-konceptet på ett TEDx-talk i italienska Reggio-Emilia (på engelska):

  LÄS MER: Många vill köpa direkt av bondenLÄS MER: Bättre betalt med rekoLÄS MER: Nystartad saluhall på nätet

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen