Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 december

  Killarna bakom Facebooksuccén

  Andreas Andersson och Andreas Florin är radarparet som för knappt två år sedan startade en Facebookgrupp för bönder. Behovet av digitalt nätverkande var stort så gruppen växte i rasande fart. Vi pratar förstås om Lantbrukaren.

   Andreas Andersson t.v. och Andreas Florin t.h. skapade Facebookgruppen Lantbrukaren. De hoppas att gruppen ska fortsätta växa och vara till nytta och glädje för alla som håller på med lantbruk.
  Andreas Andersson t.v. och Andreas Florin t.h. skapade Facebookgruppen Lantbrukaren. De hoppas att gruppen ska fortsätta växa och vara till nytta och glädje för alla som håller på med lantbruk. FOTO: Andreas Andersson och Andreas Florin

  Båda två är 19 år gamla och tillhör med andra ord den nya generationens lantbrukare, som på ett helt nytt sätt har behov av att nätverka.

  – Vi tyckte att det behövdes ett forum där lantbrukare kunde ställa frågor om allt mellan himmel och jord, debattera ämnen, få kontakt eller bara lägga upp lite roligt trams för att glädja sina medbönder, säger Andreas Andersson.

  Lantbruksfrågorna fick inte plats

  De var båda medlemmar i Maskinistgruppen, med sina 46 500 medlemmar, men där fick inte lantbruksfrågorna så stort utrymme av förklarliga skäl. De sneglade dock på hur den gruppen har gjort och startade sin egen.

  Några 17 000 medlemmar trodde de verkligen inte att de skulle få – och så snabbt.

  – Det plingar ofta till i telefonen med nya medlemsförfrågningar. Vi godkänner alla som känns vettiga, men visst har vi haft några aktivister, som vi fått ta bort, säger Andreas Florin.

  Lär känna Bondesverige

  Gruppen har annars högt i tak och en stor spridning i ålder. Här finns ungdomarna som söker jobb på lantbruk, maskinentusiasterna som lägger upp bilder på sina åk och bönder som ställer frågor om djur eller oroar sig över myndighetsmissbruk.

  – Det roliga är att man lär sig så mycket om sådant som har med yrket att göra, och samtidigt lär man känna Bondesverige, från Norrland till Skåne, säger Andreas Florin.

   17 207 medlemmar i skrivande stund har Facebookgruppen Lantbrukaren.
  17 207 medlemmar i skrivande stund har Facebookgruppen Lantbrukaren.

  Själv jobbar han på en gård i Tullgarn, Södermanland. Redan i 14-15-årsåldern började han jobba på gårdar i grannskapet, men är inte uppvuxen med lantbrukande föräldrar.

  Det är däremot Andreas Andersson, som bor i Ronneby. Hans föräldrar äger en gård och Andreas Andersson driver själv ett entreprenadföretag inom skog och lantbruk.

  Spelkompisar

  Var Andreas och Andreas lärde känna varandra? På nätet såklart! För cirka sju år sedan spelade de onlinespel och fick kontakt.

  – Det är ju rätt ovanligt att man träffar en såpass bra kompis via nätet. Vi har samma värderingar och funkar bra ihop. Det var därför det kändes rätt att starta Facebookgruppen ihop, säger Andreas Andersson.

  Utökad admingrupp

  När gruppen växte tog de in några fler som fungerar som administratörer och moderatorer. Bland annat Alexander Söderberg från Dalarna.

  – En riktig tokstolle. För ett tag sedan, när vi närmade oss 12 000 medlemmar så tyckte han att vi skulle göra något roligt. Han utmanade medlemmarna att bjuda in andra så att vi skulle nå 12 000 på ett utsatt datum. Som motprestation skulle han lägga ut en film när han springer naken i djupsnö.

  Medlemmarna såg till att det blev en film som lades ut i gruppen. Den som söker kan hitta den djupt inne i Lantbrukarens arkiv.

  LÄS OCKSÅ: Smitta stänger känd hästanläggningLÄS OCKSÅ: Hästägare fick rätt mot länsstyrelsenLÄS OCKSÅ: Stal maskiner för 4,5 miljonerLÄS OCKSÅ: Därför dog fyrspannshästen

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen