Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 5 december 2017

  Dödsorsaken fastställd

  UPPDATERAD. En av Fredrik Perssons fyrspannshästar segnade ner och dog efter att ekipaget kommit tvåa i världscupen. En sprucken aorta orsakade hästens död.

   Fredrik Persson och hans fyrspann under tävlingen.
  Fredrik Persson och hans fyrspann under tävlingen. FOTO: @RolandThunholm

  Det var i slutet på ärevarvet efter att världscupen avslutats under Stockholm international Horse Show, SHIS, som 21-åriga Luma de Lux dog. På väg i trav ut från arenan lägger sig hästen och kopplas loss snabbt.

  – Jag var på plats inom sekunder. Från det att jag kommer in är det inga hjärtslag hos hästen, säger veterinär Axel Wallman till tidningen Ridsport.

  Veterinärinsatserna som sattes in hade ingen effekt.

  – Det har någonting med cirkulationen att göra, men mer får obduktionen utvisa. En cirkulatorisk chock kan tyvärr hända när som helst, vid träning, tävling eller när hästen går i hagen, sa Axel Wallman efter händelsen i söndags.

  Efter att hästen obducerats redan på måndagen står det också klart vad som orsakade hästens död. Obduktionen, som genomfördes vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visar att det var aorta; den stora kroppspulsådern, som brustit. När den brister sker ett snabbt blodtrycksfall och hästen förlorar medvetandet direkt.

  Att det sker finns inga möjligheter att förutse och kan hända när som helst under en hästs liv.

  Luma de Lux var trotjänare i Fredrik Perssons fyrspann. Ekipaget kom tvåa i tävlingen.

  – Jag har inte riktigt förstått vad som har hänt, efter glädjeruset är man uppe i det och sen så mister man en häst. Jag har inte riktigt tagit in det, jag försökte göra det bästa av situationen och ta hand om hästen så länge det gick, säger Fredrik Persson till SVT Sport.

  Det var andra dödsfallet i samband med fyrspannskörning i SHIS. För två år sedan dog en av Axel Olins häst under liknande omständigheter.

  LÄS OCKSÅ: #metoo – hästsporten sparkar bakutLÄS OCKSÅ: Hästtafsaren fälldes av kamera

  Relaterade artiklar

  Till toppen