Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2017

  Upprop mot utnyttjande inom ridsporten

  I spåren av #metoo-uppropen inom olika branscher kommer nu uppropet #visparkarbakut från kvinnor inom hästsporten.

  FOTO: Ylva Larsson

  Totalt 1089 kvinnor som varit eller är eller har varit verksamma inom svensk ridsport, trav och galopp har undertecknat uppropet ”#visparkarbakut. Det skriver DN.

  Beroendeställning

  Uppropet har startats av Caroline Crafoord och Mika Thalén, bägge med lång bakgrund inom hästsporten. Syftet är att belysa systematiskt utnyttjande av utsatta flickor i beroendeställning inom hästsporten.

  ”Vi vill förändra en hel struktur. Det sitter män högst upp och så är det massor med kvinnor som springer omkring och servar de här männen”, säger Caroline Crafoord till DN.

  Sluta sexualisera

  I uppropet kräver de tre saker:

  Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nedvärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten.

  Att de med maktpositioner i branschen: tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare, travkuskar med flera – tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg, slutar blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.

  Att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. De som vågar höja rösten ska inte straffas.

  LÄS MER: Nu finns #metoo även för kvinnor i gröna sektornLÄS OCKSÅ: ”Lite som att vädra ur en unken garderob”LÄS ÄVEN: ”Önskar vi kunde säga att gröna näringslivet är förskonat”PREMIUM: En stinkande handel på alla plan

  Relaterade artiklar

  Till toppen