Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Miljöministern vill ge mer till landsbygdsprogrammet

  Gränsen för hur mycket landsbygdsprogrammet kan användas för är nådd, enligt Karolina Skog (MP). Därför ska pengar skjutas till för att nå de nya ekomålen.

   Miljöminister Karolina Skog.
  Miljöminister Karolina Skog.

  De runt 6 miljarder kronorna i landsbygdsprogrammets årliga budget ska räcka till allt mer. Sedan utformningen av det pågående programmet beslutades har uppgifter som vattenåtgärdsprogrammen och livsmedelsstrategin lagts till de verksamheter som budgeten ska finansiera. Från år till år används också budgetanslaget för att täcka tillfälliga extrautgifter, som årets högre än väntade smittskyddskostnader eller tidigare års stödadministrativa förstärkningar på Jordbruksverket.

  Miljöminister Karolina Skog är medveten om att det finns en gräns för hur många uppgifter som landsbygdsprogrammet kan sträckas över innan det antingen måste tillföras medel eller tas bort åtgärder. Regeringen vill använda programmet för att nå sitt mål om att 30 procent av åkerarealen ska vara ekologisk 2030.

  – Jag förstår precis problemet. Det var en av anledningarna till att när vi nu tittar på att nå ekomålet, så ser vi att det behövs stödjande insatser, då sätter vi till extra pengar för det. Vi kan inte använda landsbygdsprogrammet som ett ymnighetshorn.

  Ineffektiva direktstöd

  Utan mer resurser blir det konkurrens mellan olika goda föresatser och det är inte bra, enligt miljöministern. På längre sikt vill därför Karolina Skog på klassiskt svenskt vis reformera EUs jordbrukspolitik så att vad hon ser som ineffektiva direktstöd minskar till förmån för landsbygdsprogrammet. Hon vet att den linjen har stort stöd i Sverige och vill se en enad front för den inför de kommande EU-förhandlingarna om en ny jordbrukspolitik.  – Att vi gemensamt kraftsamlar kring den positionen och gör den hörd, det skulle jag verkligen efterfråga, det är dags att göra det nu. Så att vi får mer möjligheter, på längre sikt, till miljöåtgärder inom landsbygdsprogrammet.

  EU-kommissionen väntas lämna ett reformförslag tidigt nästa år. Efter det kan förhandlingarna om den nya jordbrukspolitiken starta. Mellan medlemsländerna sker de i jordbruksministerrådet, men budgeten sätts av regeringscheferna när de förhandlar om långtidsbudgeten.

  Läs mer: Bucht får fråga om artskyddet

  Läs mer: Bucht motsäger Skog om artskyddet

  PREMIUM: Miljöministern ingen ändring av artskyddsförordningen

  Landsbygdsprogrammet

  2016 omfattade landsbygdsprogrammet ungefär 6,2 miljarder kronor. 2,2 miljarder kom ur EU-budgeten, resten från Sverige.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen