facebooktwittermail d

Svensk kyckling inte längre rödmarkerad av WWF

Konventionell svensk kyckling är inte längre rödlistad sedan även klimatpåverkan tagits med i bedömningen, uppger Världsnaturfonden (WWF).

Vanlig svensk kyckling är inte längre rödmarkerad enligt WWF:s kriterier i köttguiden. Arkivbild.
Vanlig svensk kyckling är inte längre rödmarkerad enligt WWF:s kriterier i köttguiden. Arkivbild.

Efter en skärpning av kriterierna i WWF:s köttguiden hösten 2021 hamnade konventionell svensk kyckling på rött ljus, medan den kravmärkta fick grönt ljus.

Enligt en ny analys som visar på klimatpåverkan av kycklingproduktionen hamnar vanlig svensk kyckling på gult ljus igen i en totalbedömning. Däremot kvarstår rödmärkningen vad gäller djurvälfärd för all svensk kyckling utom den kravmärkta.

De snabbväxande kycklingraser som används i dag har högre risk att drabbas av smärtsamma benproblem. Därför ställer djurvälfärdskriteriet krav på att producenterna använder raser som växer långsammare, enligt WWF.

”Det finns ett ökat intresse bland livsmedelskedjor och restauranger att köpa kyckling som inte är framavlad för att växa så snabbt som möjligt, så vi hoppas att marknaden kommer att driva på en förändring här”, förklarar Anna Richert, senior matexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Svensk Fågel: Blev rödmarkerad på felaktig grund

Svensk Fågel anser att svensk kyckling blev rödmarkerad på felaktig grund och gläds över beskedet.

”Det här är glädjande och inte helt oväntat för oss. Vi blev förvånande över rödmarkeringen då den kom och ifrågasatte den”, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel i ett pressmeddelande.

Svensk Fågels egen analys, som de gjorde via det oberoende forskningsinstitutet RISE, visar att deras medlemmar har 20 procent mindre koldioxidavtryck jämfört med producenter som inte är anslutna till Svensk Fågel. Branschorganisationen lät göra mätningen strax efter rödmarkeringen.

Läs även:

Importkycklingen ökar – hushåll nobbar svenskt

WWF: Undvik svensk kyckling

Grönt betyder: Ät ibland. Välj varor med grönt ljus om du äter kött, ost eller ägg.

Gult betyder: Var försiktig. Utmaningar finns för miljön och/eller djurens välfärd – var försiktig med varor i denna kategori.

Rött betyder: Varning. Det finns risk för mycket hög påverkan på planeten – undvik eller ställ högre krav på varor i denna kategori.

Källa: Världsnaturfonden (WWF)