facebooktwittermail d

Slutreplik: ”Vissa bilder av skogen är mer legitima än andra”

Vetenskapsredaktionen har valt att fokusera på känslor och engagemang, vilket resulterat i mindre utrymme åt det vi vet, skriver Jonas Jacobsson i en slutreplik.

”Det är legitimt att ha olika uppfattningar om målen för skogsbrukandet, men vinkeln i programserien är att olikheterna skulle bero på olika, men lika legitima, bilder av hur skogen ser ut och fungerar. Det skriver Jonas Jacobsson, skog dr, i en slutreplik. FOTO: HUSSEIN EL-ALAWI/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Slutreplik på SVT: ”Allmänintresse att visa hur skogsbranschen försöker påverka”.

Mer i samma debatt: Jonas Jacobsson: ”SVT pekar ut mig som skogslobbyist – det är jag inte”

Anna Schytt skriver ”det finns ett allmänintresse att visa hur skogsbranschen väljer att försöka påverka myndigheter, politiker och media”. Det gör det säkert, men då skall man inte spinna konspirationsteorier kring det diarieförda mejl jag som privatperson skickade till Skogsstyrelsen, och man skall definitivt inte radera och klippa i originaldokument som visas i sändning för att stärka sin tes.

Nu kommenterar inte Anna Schytt tilltaget alls, vilket är klokt. Även jag lämnar frågan, och litar på att mediebranschens renhållningsarbetare tar hand om den.

Vetenskapsredaktionen har valt att fokusera på känslor och engagemang, vilket resulterat i mindre utrymme åt det vi vet. Det är legitimt att ha olika uppfattningar om målen för skogsbrukandet, men vinkeln i programserien är att olikheterna skulle bero på olika, men lika legitima, bilder av hur skogen ser ut och fungerar. Nej, vissa bilder är mer legitima än andra, och då kallar vi det evidensbaserade bilder.

Jag har tidigare mejlat Anna Schytt data från Riksskogstaxeringen. Dessbättre stämmer inte det scenario hon refererar till i repliken. Redan i dag har vi i verkligheten en miljon hektar mer äldre skog jämfört med vad Skogsstyrelsens gamla scenario visar. Vi är flera som har fått revidera vår kunskap om detta - det borde även SVT Vetenskap göra.

Om inte Anna Schytt raderat mitt mejl, så kan hon således där hitta underlag till en mer verklighetstrogen animation rörande skogens åldersutveckling.


Jonas Jacobsson
Skog Dr.