facebooktwittermail

Vegoseger i EU-parlamentet

EU-parlamentet har röstat ner förslag om att förbjuda ord som sojakorv och vegoburgare.

Ingen anledning att ändra text på förpackningen efter omröstningen i EU-parlamentet – sojakorv får heta just korv.
Ingen anledning att ändra text på förpackningen efter omröstningen i EU-parlamentet – sojakorv får heta just korv. FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT

Det var en perifer fråga som egentligen inte hade något med den gemensamma jordbrukspolitiken att göra. Men med den absurditet som 2020 verkar lägga över det mesta så tog frågan om termer som ”vegoburgare” och ”sojakorv” ska förbjudas en stor del av uppmärksamheten kring EU-parlamentets omröstningar inför de jordbrukspolitiska förhandlingarna med medlemsländerna och EU-kommissionen. Lobbyingen har varit intensiv, både från kött- och mejerihåll och miljö- och djurrättsintressen.

Striktare regelverk för mejerivaror

Förslag om att förbjuda termer som traditionellt förknippas med kött, alternativt ge EU-kommissionen i uppdrag att undersöka vilka termer som bör förbehållas kött röstades ner i dag, fredag. För mjölkprodukter finns det redan begränsningar i EU:s lagstiftning. Med några undantag får ”mjölk till exempel bara användas för produkter gjorda av ”normala juversekret”. Ett förslag om att göra det regelverket striktare till mejeriprodukternas fördel antogs av parlamentet.

Då varken medlemsländerna eller EU-kommissionen föreslagit några ändringar i terminologin som får användas för växtbaserade livsmedel finns det i detta sammanhang ingen framtid för ett förbud. När trepartssamtalen börjar får EU-parlamentets förhandlare ta med sig förslaget om mejeriprodukter, men det är osannolikt att det vinner gehör hos de två andra parterna.

Omröstningarna om hela lagpaketet för den gemensamma jordbrukspolitiken, som står för ungefär 37 procent av EU:s hela budget och runt 350 miljarder euro, fortsätter under fredagen.

LÄS OCKSÅ: Stämning hotar fransk vegofabrik

LÄS OCKSÅ : Nu träder franskt vegoförbud i kraft