facebooktwittermail d

Stigande grispris på osäker marknad

Grispriset höjs i Danmark i nästa vecka. Efter fyra veckor med bottennoteringar ser Danish Crown små ljusglimtar på en mycket osäker marknad.

De svenska slakterierna ligger kvar med samma notering ännu en vecka.

Danish Crown höjer nästa vecka noteringen på gris med 20 öre till 8,50 danska kronor, DKR, per kilo.

– Marknaden är extremt volatil för närvarande med stora svängningar i priserna på olika styckningsdetaljer. Men det är vår uppfattning att den prismässiga motvinden håller på att lägga sig, säger Lars Albertsen, global försäljningsdirektör på Danish Crown Pork, i ett pressmeddelande.

Höjt pris i Danmark, oförändrat i Sverige.
Höjt pris i Danmark, oförändrat i Sverige. FOTO: STRÖMSNÄS GÅRD

För varm sommar

Sommaren, som brukar innebära stigande priser på griskött, har varit en stor besvikelse för Danish Crown. Under de fyra senaste veckorna har noteringen legat på 8,30 DKR kilot. Man får gå tillbaka närmare tio år, till veckorna efter jul 2009, för att hitta så dåligt pris till de danska grisbönderna. Förra sommaren låg Danish Crowns notering mer än tre kronor över årets priser.

Sommarväder brukar innebära grillväder, men årets sommar har varit alltför varm.

– Det är inget tvivel om att den sen senaste månadens höga temperaturer har påverkat köttförsäljningen i negativ riktning. På många håll har det varit för varmt för att tända grillen och i Nordeuropa har det i stor utsträckning också varit förbjudet, säger Lars Albertsen, som hoppas på bättre efterfrågan nu när semestrar och skollov tar slut.

Färre grisar till grillen i sommar.
Färre grisar till grillen i sommar. FOTO: MIKAEL LJUNGSTRÖM

Priset ligger kvar

De två största svenska slakterierna ligger kvar med oförändrade noteringar nästa vecka. För KLS Ugglarps innebär det 15,15 kronor kilot, en nivå som man hållit sedan tidigt i våras. HK Scans notering ligger kvar på 14,15 kronor kilot och den har legat fast sedan veckan efter midsommar.

Ägarmöten i Danmark

Men det finns fler orsaker till att grismarknaden fungerat så olikt vad analytikerna är vana vid, menar bondeägda Danish Crown, och kallar sina andelsägare till möten i början på september.

– Sommaren har varit skit. Det säsongsmässiga uppsving som normalt ses när temperaturerna stiger i Europa har uteblivet i år. Marknaden har uppträtt markant annorlunda mot hur den brukar göra och det finns flera orsaker till det, skriver Danish Crown i inbjudan till ägarmötena, som kommer att vara stängda för media och allmänhet.

Bland övriga orsaker till sjunkande priser nämner Danish Crown ett växande amerikanskt utbud av griskött, minskad efterfrågan från Kina samt en svag växelkurs.

LÄS OCKSÅ: Överskott på Kravgrisar sänker priset

LÄS OCKSÅ: Så slår Trumps handelskrig mot griskött