Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 april 2018

  Så slår Trumps handelskrig mot griskött

  Under de senaste 14 handelsdagarna har de amerikanska grispriserna minskat med 25 procent.

   Hela den amerikanska köttindustrin har påverkats av Trumps handelskrig med Kina, skriver danske ekonomen Jens Scherling.
  Hela den amerikanska köttindustrin har påverkats av Trumps handelskrig med Kina, skriver danske ekonomen Jens Scherling. FOTO: Mostphotos

  På kort sikt är europeiska producenter vinnare, men på sikt är alla förlorare, skriver Jens Scherling, chefekonom på det danska rådgivningsföretaget Agrocura, i en analys i Landbrugsavisen. Där beskriver han hur det uppseglande handelkriget speglas i amerikanska grispriser.

  Det var den 8 mars som USAs president Donald Trump meddelade beslutet att införa 25 procents tull på stål och 10 procent aluminium. På annandag påsk svarade Kina med att införa 15 procent tull på amerikansk frukt och andra relaterade produkter. Dessutom infördes 25 procents tull på andra produkter, inklusive fläsk.

  ”Olycklig tidpunkt”

  Detta var enligt Jens Scherning en väldigt olycklig tidpunkt för de amerikanska grisproducenterna, som redan innan beskedet fått se de amerikanska priserna falla ner mot bottennivåer.

  Det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, har tidigare beräknat en ökning av grisproduktionen med 4 producent under 2018, skriver Jens Scherning. Lejonparten av grisköttet var tänkt att exporteras till Kina. Donald Trumps handelskrig påverkar därför inte bara grisgårdarna, utan hela den amerikanska köttindustrin.

  Som exempel nämner Jens Scherling att marknadsvärdet för amerikanska Tyson Foods, ett av världens största köttföretag, har krympt med motsvarande 11 miljarder kronor sedan Donald Trumps besked i början på mars.

  ”Ingen tvekan om att Kina söker sig till Europa”

  ”Det råder ingen tvekan om att Kina kommer att söka mer mot Europa i sin import av fläsk.”, skriver Jens Scherling i sin analys. På kort sikt är handelskriget därför bra för andra länder än USA, enligt Jens Scherling. Men på lång sikt är alla förlorare eftersom länder tjänar på att specialisera sig och handla med varandra, skriver Jens Scherling.

  LÄS MER: Kinas besked kan drabba svenska bönderLÄS OCKSÅ: Ett globalt handelskrig vore förödandeLÄS OCKSÅ: Trumps kan bli en mardröm för USA:s bönder

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen