facebooktwittermail

Vargattack i Nykvarn - 18 får rivna på två gårdar

I helgen inträffade två vargattacker i närheten av Nykvarn. Gårdarna låg inom Sjundareviret. Av de får som fanns i hagarna dödades alla utom två. 

Rivna får i hage efter ett vargangrepp utanför Nykvarn.
Ingen av de drabbade gårdarna hade varit med om vargattacker tidigare. Vargen eller vargarna tros ha simmat mellan hagarna. FOTO: LÄNSSTYRELSEN

Angreppen skedde i hagar som låg nära vatten och vargen eller vargarna tros ha simmat från den ena gården till den andra. 

– Det är inte så konstigt att angreppen skett vid vatten när man tänker hur vargar rör sig i naturen, säger Mikael Fransson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm till ATL. 

Totalt dödades 18 får i attackerna. Företaget Basta gård, som bland annat erbjuder rehabilitering för missbrukare, blev av med sju av sina åtta får i vargangreppet i helgen:

– Det fåret som var kvar har vi tagit hand om och det var chockat först men mår bättre nu. Men vi håller det inomhus just nu sedan får vi se vad vi ska göra, säger vd Åsa Sternrot till ATL. 

Kommer ni att skaffa fler får igen till gården? 

– Det har vi inte tagit ställning till än. Vi har fåren som naturvårdare och de är ju fantastiskt duktiga på det. Men det är ju mycket vatten runt omkring oss. Så vi får ha samtal med länsstyrelsen om hur vi ska göra och få tips på hur vi ska tänka. 

Problem i reviret tidigare

Länsstyrelsen har försökt säkra DNA-spår i form av saliv och hårstrån som ska analyseras på Grimsö Forskningsstation, som är en del av SLU. I bästa fall kan svaret berätta vilken eller vilka vargindivider som legat bakom attackerna.

Inom Sjundareviret finns ett 50-tal fårbesättningar och de flesta är på hobbynivå, enligt Mikael Fransson. 

Vad ska man göra som fårägare om man är orolig nu? 

– Ett allmänt råd är att se över sina stängsel, särskilt om man har beteshagar som går längs med vatten. Det finns förebyggande åtgärder att ta till även för det. Det finns speciella bojar och det kan man få bidrag till. Vi på Länsstyrelsen har möjlighet att låna ut förebyggande åtgärder också. Senare idag ska vi till en i området med ljudskrämmor till exempel. 

Vargar från Sjundareviret skapade många rubriker sommaren 2018 när den stora fårgården Molstaberg drabbades av omfattande attacker och miste ett 60-tal djur. 

Under åren 2016-2018 förlorade Molstaberg 170 djur i elva olika vargangrepp, enligt LRF. 

Men de senaste åren har det varit betydligt färre angrepp på får inom Sjundareviret:

– Vi har varit rätt så förskonade några år nu. Förra året hade vi ett angrepp på sex får på en gård, säger Mikael Fransson. 

– Varg ser inte får som ett bytesdjur, men när det väl har skett angrepp är det lätt att vargar börjar se får som bytesdjur tyvärr.

Läs mer om vargattacker: 

Han miste 26 av sina får i rovdjursattacker

Forskning: Vargen väljer hagar vid vatten

Beslutet om nekad skyddsjakt vid Molstaberg står fast