I maj dödade en varg åtta får i Per Möllers besättning. I veckan var det dags igen – denna gång dog totalt 18 får.
Två vargangrepp på tre månader – 26 får döda
Per Möller i Tärnsjö nordväst om Uppsala hade från början 80 får i sin besättning. Efter den här sommaren har antalet sjunkit med 26 stycken.
– Det är en olustig känsla att gå och tänka: Lever mina får i dag?
– Grannen kom in och sa att en tacka var blodig, sedan rullade det på. Hela kvällen gick åt till att samla in alla döda djur som låg överallt i hagen så att vargen inte skulle komma tillbaka och fortsätta äta på kropparna, säger han till ATL.
Totalt gick drygt 40 djur i gruppen, varav två baggar. Båda två dödades av vargen.
– Det är snart dags för betäckning så nu är det lite kris med att få tag i nya baggar, jag vet inte hur jag ska göra.
– Sedan är det totalt 24 tackor som dött. Det går två lamm per tacka som alla försvinner i januari, det blir ett rejält bortfall, fortsätter Per Möller.
”Så hiskeligt lönsamt är det inte”
Nu går alla djur inne i ladugården men Per Möller betonar att de måste få komma ut igen snart. I de befintliga hagarna är staketet uppsatt med två trådar.
Finns det några planer på att sätta upp rovdjursavvisande stängsel?
– Jag är 64 år och vet inte hur länge jag ska hålla på. Ska jag kosta på att sätta upp ett stängsel nu och sedan sluta? Jag får ersättning för angreppen men det täcker inte kostnaderna för att bygga ett nytt staket. Sedan är det vargen som kommit in – inte mina får som gått ut. Jag tycker jag gjort min del.
– Visst kan man sätta upp staket men då ska man ta av tiden man egentligen behöver lägga på annat. Så hiskeligt lönsamt är det inte med får så man kan inte lägga hur mycket tid som helst på att stängsla.
Hur hittar du motivation till att fortsätta?
– Det känns hopplöst ibland och det kommer säkert bara bli fler och fler angrepp. Men nu har jag byggt upp ett nytt stall till fåren så det känns dumt att bara ge upp. Jag får köra på helt enkelt!
Vad tycker du borde hända nu?
– Jag ser ingen anledning till att de ska vänta med skyddsjakt vid ett så stort angrepp. Jag kan förstå att vargen är genetiskt viktig, men till vilket pris?
I dagsläget skickar länsstyrelsen ut varningar på sms om det finns risk för vargangrepp.
– Men vad ska jag göra med den informationen? Sitta i hagen och vänta? frågar sig Per Möller och fortsätter:
– Det är en olustig känsla att hela tiden behöva gå och tänka: lever mina får i dag?
”Skyddsjakt sista utvägen”
Länsstyrelsen har genomfört en besiktning av fåren, där de både dokumenterat skadorna och tagit DNA-prov. Även kameror har satts upp i anslutning till hagen.
– Vi har ännu inte fått fastställt på DNA-proven men vår bedömning är att det är ett vargangrepp, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Vad händer nu?
– Vi för dialog med djurägaren om hur vi kan hjälpa till för att få ut djuren igen. På kort sikt kan det handla om att sätta upp akutstängsel. Vi har även haft diskussioner om vad det finns för långsiktiga lösningar som passar honom bäst.
Vad rekommenderar ni att djurägare gör?
– Det går inte att rekommendera alla att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, men det är bevisat att man får ett mycket bättre skydd. Det går att få bidrag för den typen av åtgärd.
Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?
– Vi har inte fått in någon ansökan om skyddsjakt i det här läget. Det är ingenting vi tittat på än, nu fokuserar vi på de akuta åtgärder som krävs för att djurägaren ska få ut sina får igen. Skyddsjakt är den sista utvägen och då ska man ha provat alla andra lämpliga lösningar på vägen dit.
Vad tänker du om frustrationen som uppstår för djurägarna?
– Det är såklart en väldigt tråkig situation, oavsett om det är ett får eller 17. Vi jobbar för att det inte ska hända. Om man har djur i detta område och är orolig får man gärna höra av sig till oss för att diskutera eventuella åtgärder.
Tärnsjö ligger inom Siggeforareviret som senast i maj 2021 bestod av sex vargar, två föräldrardjur och fyra valpar.
– Vi har inte börjat med inventeringen i år så det är den siffran vi har i nuläget. Vi vet inte om fjolårsvalparna är kvar men vi förutsätter att de fått nya valpar i år, säger Sebastian Olofsson.