facebooktwittermail d

Varg får jagas efter flera attacker

Skyddsjakt efter en varg tillåts i Uppsalatrakten till följd av fem attacker mot får på kort tid.

Skyddsjakt efter varg tillåts efter flera attacker mot får i Uppsalatrakten. Den här vargen bor på Skansen i Stockholm. Arkivbild.
Skyddsjakt efter varg tillåts efter flera attacker mot får i Uppsalatrakten. Den här vargen bor på Skansen i Stockholm. Arkivbild. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

Vargangreppen har skett inom loppet av 16 dagar och drabbat fårhagar inom vargreviret i Siggefora, mellan Uppsala och Heby.

"Angreppen har ökat i frekvens och det har inte gått att förutspå var dessa kommer att ske. Det har försvårat arbetet med förebyggande åtgärder. Vi tvingas konstatera att det är sannolikt att angreppen kommer att fortsätta och skyddsjakten syftar till att avvärja ytterligare angrepp", meddelar Lennart Nordvarg vid Uppsalas länsstyrelse i ett pressutskick.

Beslutet om skyddsjakt gäller till och med den sista september, i eller i anslutning till traktens fårhagar. En vuxen varg får skjutas ihjäl.

Även i maj skedde en vargattack i samma område. I de sex attacker som skett där i år har totalt 74 får rivits ihjäl. Tio har skadats och ett har försvunnit.

Två nya vargangrepp i Siggeforareviret

Två vargangrepp på tre månader – 26 får döda