facebooktwittermail d

Två nya vargangrepp i Siggeforareviret

Under helgen har totalt omkring 45 får dödats vid två olika vargangrepp nordväst om Uppsala. Senast förra veckan dog 18 får i samma revir.

Varg i skogen.
Arkivbild. FOTO: HENRIK KARLSSON/TT

För en dryg vecka sedan skrev ATL om hur Per Möller i Tärnsjö drabbats av vargangrepp för andra gången på kort tid. Totalt förlorade han 26 får i sin besättning på bara tre månader.

Under helgen var det dags igen. Inte långt därifrån i Harbo, som också tillhör Siggeforareviret, drabbades ännu en djurägare av vargangrepp.

– Vi fick larm under fredagskvällen från djurägare som hittat döda och skadade får. Vid besiktningen konstaterade vi att det var ett vargangrepp och har samlat DNA som vi hoppas ska kunna ge svar på vilken eller vilka individer som varit framme, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län, till ATL.

Totalt dog ett trettiotal får under angreppet.

– Vi hjälper till med akuta åtgärder så att djurägaren ska kunna få ut de får som nu måste stå inne, fortsätter Sebastian Olofsson.

Ännu ett angrepp

Under lördagsmorgonen kom det in ännu en anmälan. Denna gång i Björklinge, som också tillhör Siggeforareviret.

– Vi fick hjälp från kollegor i Västmanland som åkte dit och kunde konstatera att det även där rörde sig om ett vargangrepp. Totalt dog 14 får, säger Sebastian Olofsson.

Vad gör ni nu?

– Vi har skickat ut varning till djurägare i området att risken för ytterligare angrepp är förhöjd. Vi försöker få DNA-proverna analyserade så fort som möjligt så vi får vägledning om vad vi har att göra med för varg eller vargar – det är mest sannolikt fler än en varg.

Kan det blir aktuellt med skyddsjakt?

– Vad jag vet har vi inte fått in någon ansökan om skyddsjakt än. Men nu när det skett så stora angrepp på kort tid och på ett litet område kommer vi att diskutera vad det finns för åtgärder i veckan.

Siggeforareviret bestod senast i maj 2021 av sex vargar, två föräldrardjur och fyra valpar. Ingen inventering är gjord sedan dess, men Sebastian Olofsson förutsätter att de tillkommit fler valpar i år. 

LÄS MER: 

Vargattack i Nykvarn - 18 får rivna på två gårdar

Två vargangrepp på tre månader – 26 får döda

Varg skjuten på Orust – jakt avblåst

Utökad skyddsjakt på varg

Vargattackerna ökar – går om lodjur