facebooktwittermail

Uthängt charkföretag utan smitta

Eldsberga Chark stämplades snabbt som ansvariga för botulismsmittan i Göteborg. De hade inga kopplingar till förgiftningarna, men tiden får utvisa hur smittlarmet påverkat företaget.

Eldsberga Chark konserverar köttråvaran i salt, vilket gör de färdiga produkterna hållbara.
Eldsberga Chark konserverar köttråvaran i salt, vilket gör de färdiga produkterna hållbara. FOTO: ELDSBERGA CHARK

– Det är klart att den här typen av negativ publicitet sliter på en. Man ligger vaken och kan inte sova, men så är det att vara företagare. Jag hoppas att det folk kommer att komma ihåg, är ett företag som stod på sig och trodde på sina anställda och sin produktion, säger företagets vd Sime Trosic till ATL.

De var innan jul som botulismförgiftning drabbade en familj i Göteborg. Smittan misstänktes i första skedet komma från illa sköljda grönsaker, men fokus flyttades snabbt till det halländska företaget Eldsberga Chark.

Företaget utreddes

Livsmedelsverket startade en utredning av charkföretaget på grund av att den drabbade familjen ätit deras torkade kött.

Sime Trosic gick ut och sa, att om det visade sig att smittan kom från hans företag, skulle han lägga ned.

– Jag talade från hjärtat. Om man inte kan garantera kundernas säkerhet och att de inte ska riskera att sväva mellan liv och död efter att ha ätit av ens produkter, då ska man inte hålla på med den sortens produktion. Jag hade och har fullt förtroende för att smittan inte kom från oss, men om utredningen visat annat hade jag lagt ned, säger han.

Helt utan koppling

Nu är livsmedelsverkets utredning slutförd, och man har inte hittat några kopplingar. Han har inget att invända mot Livsmedelsverkets utredning.

– Kallrökt kött kan ställa till problem och jag undrar om man inte kommer att se över den hanteringen. Hos oss saltar vi köttet i cirka en månad och det gör att vi kan garantera smittfria produkter, säger Sime Trosic.

Trots att man nu rentvåtts från misstankarna, går den här typen av negativ uppmärksamhet inte spårlöst förbi.

– Alla är intresserade av negativa nyheter, men det är inte lika stort intresse när det visar sig att misstankarna var fel. Nu får tiden utvisa hur det här påverkar företaget, men jag hoppas att de flesta minns hur vi stod på oss och trodde på våra produkter, säger han.