facebooktwittermail d

Traktortoppen 2017 – län för län

Traktormarknaden var förra året väldigt ojämn mellan länen. I vissa län ökade nyregistreringen kraftigt medan den minskade mycket i andra län. Det visar ATL:s unika sammanställning av Transportstyrelsens data.

Jämfört med 2016 registrerades det i Sverige ganska exakt samma mängd nya traktorer 2017. Men en närmare titt på statistiken visar att det skiljer mycket mellan länen.

Det kan ATL visa efter att ha sammanställt siffrorna ur Transportstyrelsens traktordatabas.

I Kalmar län och Södermanland ökade nyregistreringarna rejält, medan de i exempelvis Blekinge halverades.

– Det är nog väderleken som är största orsaken. Man har varken orkat eller prioriterat maskinaffärer, säger Hans Hedström, seniorkonsult på Hushållningssällskapet i Blekinge som sett böndernas slit under hösten.

Vädret syns i statistiken

I Blekinge gick nyregistreringarna från 65 till 34 stycken. De flesta märken har drabbats. I Blekinge finns många odlare av stärkelsepotatis och den blöta hösten har varit utmanande. Skörden har inte bara tagit tid utan också kostat pengar.

– Rent ekonomiskt har det varit en tuff höst. Kostnaden för skörden 2017 är väl minst dubbelt så stor som 2016. Så ekonomiskt för den rena växtodlingsgården har det inte varit något lysande år, säger Hans Hedström.

HJÄLP ATL: Så vill vi undersöka prutmånen på traktorer

I grannlänet Kalmar, där det finns fler kött- och mjölkbönder, har däremot nyregistreringen gått upp rejält, drygt 50 procent. Mest sticker Claas ut med en ökning från 4 till 46 nyregistreringar. Men det handlar mycket om en administrativ illusion.

– Vi säljer bra i Kalmar, men inte så bra. Våra ägare, Swedish Agro har ju sitt säte i Kalmar, så det är nog en stor del, 25-30 maskiner kanske, som är våra demomaskiner, säger Göran Sundqvist på Swedish Agro Machinery.

Sålda snart

Massey Ferguson hade ett väldigt stort antal nyregistreringar i landet under december månad. Men även här är det till viss del en administrativ orsak. Efter nyår gäller särskilda regler för att registrera in traktorer som inte följer EU:s nya traktorförordning (Mother Regulation). För att slippa den byråkratin tog man beslut om att registrera in alla traktorer som fanns i lager hos återförsäljarna, oavsett om de var kundsålda eller inte.

– Av de 226 vi registrerade under december var det omkring 140 som vi registrerade tidigare för att undgå ”Mother regulation”. Men merparten av dem har ett kundnamn eller är på offert och sålda till slutet av februari, skulle jag våga påstå, säger Roger Wahlberg, ansvarig för märket på Lantmännen Maskin som sköter importen.

LÄS OCKSÅ: Här registrerades flest traktor B

Vad gäller olika märkens dominans i olika delar av landet verkar läget vara hyfsat stabilt jämfört med förra året. Det mesta är sig likt, men i Uppsala och Västmanlands län har Massey Ferguson tagit förstaplatsen från John Deere, i Örebro är det Valtra som norpat förstaplatsen, även det från John Deere.

Mjölkpriset driver på

I Värmland är det märkesbyte på tronen för tredje året på raken. 2015 var Valtra största märke, 2016 var det Case IH och förra året blev det John Deere som klättrade upp.

– Det har varit väldigt positivt för oss, säger Bertil Pettersson, försäljare på Värm-Dal Traktorservice i Karlstad.

Vad är orsaken?

– Det har gått lite bättre för mjölkbönder och andra då investerar de mera. Ju mera aktiva lantbrukarna är, desto större marknadsandel har vi faktiskt.

LÄS OCKSÅ: Fendt 1050 – en bjässe som sticker ut

LÄS OCKSÅ: Dubbelseger för Valtra

LÄS OCKSÅ: Här är populäraste traktorerna i grannländerna

LÄS OCKSÅ: Traktorer mest eftersökta på Blocket

LÄS OCKSÅ: Traktorn som är flera traktorer i en