Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2017

  Fendt 1050 – en bjässe som sticker ut

  Med sina 14 ton och 517 hästkrafter är Fendt 1050 definitivt en traktor som sticker ut. ATL har provat Fendts toppmodell på 517 hästkrafter.

   Fendt 1050 är världen största konventionella traktor med sina 517 hästkrafter och en vikt på 14 ton. Trots den imponerande prestandan upplevs traktorn som enkel och smidig att köra, inte min tack vare den permanenta fyrhjulsdriften med variabel utväxling.
  Fendt 1050 är världen största konventionella traktor med sina 517 hästkrafter och en vikt på 14 ton. Trots den imponerande prestandan upplevs traktorn som enkel och smidig att köra, inte min tack vare den permanenta fyrhjulsdriften med variabel utväxling. FOTO: Fredrik Thunberg

  Under huven hittar man en MAN-motor på 12,4 liter. Det är en utpräglad lågvarvsmotor med nominellt varvtal vid 1 700 varv per minut och med maximalt vridmoment redan vid 1 100 varv per minut. Avgaskrav enligt steg 4 klaras med hjälp av EGR teknik (avgasåterledning) och SCR-katalysator.

   Serviceåtkomligheten för motorn imponerar inte. Inte ens när man demonterar sidokåporna är det speciellt enkelt att göra rent kylpaketet.
  Serviceåtkomligheten för motorn imponerar inte. Inte ens när man demonterar sidokåporna är det speciellt enkelt att göra rent kylpaketet. FOTO: Fredrik Thunberg

  Motorhuvens extrema utformning gör motorn svåråtkomlig med separata sidopaneler som måste demonteras för att göra rent kylpaketet. Här hade en smidigare lösning varit önskvärd.

  Den steglösa transmissionen har flera unika egenskaper. Den klarar hela hastighetsområdet upp till 60 km/h (maximalt 50 i Sverige) utan efterföljande gruppväxlar. Detta borde innebära låga effektförluster.

   Traktorn är utrustad med två separata hydraulpumpar på 420 liter per minut. Effektsnålt då man kan arbeta med bara en pump eller om man har förbrukare som använder olika tryck. Den bakre trepunktslyften (tillvalsutrustning) har en lyftkraft på nästan 13 ton.
  Traktorn är utrustad med två separata hydraulpumpar på 420 liter per minut. Effektsnålt då man kan arbeta med bara en pump eller om man har förbrukare som använder olika tryck. Den bakre trepunktslyften (tillvalsutrustning) har en lyftkraft på nästan 13 ton. FOTO: Fredrik Thunberg

  Unikt är också permanent fyrhjulsdrift med variabel utväxling. Transmissionen anpassar själv utväxlingen till rådande förhållanden, till exempel då man svänger och framhjulen behöver rotera snabbare, eftersom de behöver tillryggalägga en längre sträcka än bakhjulen.

   Framaxeln med individuell fjädring av fiskbenstyp. På tillvalslistan finns stabilitetskontroll som blockerar fjädringen för ytterhjulet då traktorn svänger.
  Framaxeln med individuell fjädring av fiskbenstyp. På tillvalslistan finns stabilitetskontroll som blockerar fjädringen för ytterhjulet då traktorn svänger. FOTO: Fredrik Thunberg

  Traktorn vi provkör har ett hydraulflöde på 430 liter per minut, uppdelat i två separata kretsar på 220 respektive 210 liter per minut. Det innebär att pumparna kan arbeta med olika tryck, vilket minskar effektförlusterna vid höga flöden. Upp till 6 hydraulventiler bak och en fram kan erhållas. Trepunktslyften imponerar med nästan 13 tons lyftkraft.

   Det numera klassiska armstödet finner vi också på Fendt 1050. Trots att det är ett antal år sedan det introducerades håller det fortfarande hög klass. Enkla, tydliga menyer och finishen på knappar och paddelreglage är i toppklass.
  Det numera klassiska armstödet finner vi också på Fendt 1050. Trots att det är ett antal år sedan det introducerades håller det fortfarande hög klass. Enkla, tydliga menyer och finishen på knappar och paddelreglage är i toppklass. FOTO: Fredrik Thunberg

  Förarhytten känner vi designmässigt igen från de mindre modellserierna. Den har dock lite större innermått och fyrpunkts luftfjädring. Detta tillsammans med den individuellt fjädrade framaxeln ger en behaglig åkning. Sikten är god även om det tar ett tag att vänja sig den breda motorhuven framtill. Reglage och manövrering känns igen från de mindre modellerna med sina paddelreglage och joystick för yttre hydraulik. Pekskärm och inställningsmenyer har några år på nacken men håller väl i en jämförelse med de flesta konkurrenter. Det är enkelt, tydligt och logiskt.

   En annorlunda placering av reglage för klimatanläggningen på instrumentpanelen. Föraren behöver aldrig lyfta blicken utan alla reglage är placerade på instrumentpanelen eller på armstödet.
  En annorlunda placering av reglage för klimatanläggningen på instrumentpanelen. Föraren behöver aldrig lyfta blicken utan alla reglage är placerade på instrumentpanelen eller på armstödet. FOTO: Fredrik Thunberg

  Den stora utmaningen för en traktor i den här storleken är förstås att överföra motoreffekten till dragkraft. Men med den rejäla däckutrustningen 900/65R46 bak och 710/60R38 fram är man en god bit på väg. Rätt viktfördelning och rätt lufttryck är också viktiga medel för att lyckas. Lufttrycket ställs in via en pekskärm i förarhytten.

  FOTO: Fredrik Thunberg

  Har den konventionella traktorn slagit i taket vad gäller storlek? Troligen inte, eftersom det redan rullar fyra traktorer runt om i Sverige.

  FENDT 1050

  Grundpris: 3 085 000 kr Motor: MAN (steg 4)

  Antal cylindrar/volym: 6/12,4 l Maxeffekt (enl. ECE R120): 380 kW/517 hk Max vridmoment: 2420 Nm/1000 – 1500 rpm

  Transmission: steglös Kraftuttag (extra) 1000/1000E/1300

  Hydraulik: 165 (extra 420) liter per minut Vikt: 14 000 kg

  Tillåten totalvikt: 21 000 kg Längd: 6 350 mm

  Höjd: 3 606 mm Hjulbas: 3 300 mm

  Standarddäck bak: 750/70R46 Standarddäck fram: 650/65R38

  Volym bränsletank: 800 liter

  Plus: Mycket god sikt, Permanent fyrhjulsdrift med variabel utväxling, Däcktrycksreglering, Svängbar förarstol utan inskränkningar.

  Minus: Hög vikt, Svåråtkomligt kylpaket, Ingen automatisk huvudströmbrytare

  GARANTI & SERVICE

  Ett års garanti. 5 års maskinskadeförsäkring. Oljebyte motor: 500 timmar Oljebyte hydraulik: 2000 timmar Oljebyte transmission: 2000 timmar

  NYCKELTAL

  Kilo per hästkraft: 27,1 Kronor per hästkraft: 5 967

  Kronor per kilo traktor: 220 (Beräknat på maxeffekt och pris i grundutförande)

  SE ÄVEN ATL-TV: ATL testar största Fendt-traktornPREMIUM: Emil testar sojaodling för svenskt livsmedelsföretagLÄS OCKSÅ: Ekoförordningen godkänd i utskott

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen