facebooktwittermail d

Tjänsteman förfalskade köttintyg

En tidigare anställd vid Livsmedelsverket åtalas nu för att ha förfalskat intyg för griskött som skulle gå på export rapporterar Svt Nyheter Väst.

Svensk export av griskött till Taiwan hotas sedan det avslöjats att kött exporterats med falska intyg.
Svensk export av griskött till Taiwan hotas sedan det avslöjats att kött exporterats med falska intyg.

Enligt åklagaren handlar det om urkundsförfalskning vid 13 tillfällen från 2011 till 2013. Det genom att ange falska uppgifter om köttets ursprung, var det lagerhållits och var intygen hade utfärdats. Det handlade om griskött som skulle exporteras till Taiwan.

För att utfärda de falska intygen skulle den misstänkte ha använt både stämplar och formulär från Livsmedelsverket.

– Det är inte så att man skickat ut falskt kött, det handlar om intygsförfalskning, dokumentation och sundhetsintyg från Taiwan, säger Ulrika Åberg, kammaråklagare, till Svt Nyheter Väst.

De falska intgyen har använts av ett livsmedelsbolag i Göteborgsområdet. Bolaget är ett av cirka 25 svenska företag som exporterar griskött till Taiwan. Enligt åtalet ska bedrägerierna ha skett i samråd med en anställd på livsmedelsbolaget. Som tack för hjälpen ska den åtalade ha fått några tusen kronor i svarta pengar vid varje tillfälle.

Bedrägerierna avslöjades då det upptäcktes att stämplarna som användes inte längre var i bruk.

I samband med utredningen har taiwanesiska myndigheter uttalat att den svenska köttexporten av gris till landet kan vara i fara och krävt att få veta vad som görs för att liknande bedrägeriet inte ska kunna upprepas.