Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 oktober 2017

  Tomma burar om skadeståndet

  – Jag kan förstå att det är obehagligt att möta en meningsmotståndare, säger djuraktivisten Martin Smedjeback, som fått lägre skadeståndskrav när uppfödarna vill slippa möta honom i rätten.

   I morgon kommer domen i rättegången där Martin Smedjeback och hans medåtalade kan dömas för att de stulit fyra kalkoner och en lax.
  I morgon kommer domen i rättegången där Martin Smedjeback och hans medåtalade kan dömas för att de stulit fyra kalkoner och en lax. FOTO: Börge Nilsson

  I morgon, onsdag, kommer Martin Smedjeback och hans medåtalade sannolikt att dömas till fängelse eller böter för att de stulit fyra kalkoner och släppt ut en lax. Kalkonuppfödaren har prutat på skadeståndet och laxodlaren avstått helt från att kräva ersättning. Delvis för att de inte ville möta aktivisterna från Tomma burar i rätten.

  – Jag kan förstå att det är obehagligt att möta en meningsmotståndare, vi är ändå kritiska mot deras djurhållning, men vi är väldigt tydliga i vår icke-våldsliga inställning, så att de skulle vara rädda för oss, det tycker jag är märkligt, säger Martin Smedjeback.

  LÄS OCKSÅ: Vågar inte kräva ersättning för sabotage

  Han säger att han blev förvånad när laxodlaren inte krävde ersättning, men tycker ändå att de 200 000 kronor som laxodlare uppgav under förundersökningen är för mycket. Han anser att det är omöjligt att 1 000 laxar kan ha smitit ut genom det hål som gruppen gjorde i nätet.

  Att laxodlaren inte kräver skadestånd beror främst på att det ska ha skett nya sabotage och att uppfödaren och inte vågade driva kravet på ersättning.

  PREMIUM: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  – Vi kan bara ta ansvar för våra handlingar, vi kan inte ta ansvar för vad andra gör, särskilt inte när vi inte har någon kontakt med de grupperna. De insinuerar att det skulle vara kopplat till vår aktion, men det är en felaktig slutsats att sätta likhetstecken mellan vår grupp och andra grupper, säger Martin Smedjeback.

  PREMIUM: Sverige med i toppen när mjölpriset stiger LÄS OCKSÅ: Fler typer av hästkrafter ställde upp i plöjnings-DMLÄS OCKSÅ: Så kan den nya skogsvårdslagen bli

  Relaterade artiklar

  Till toppen