Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 november 2017

  Renare och tystare traktor med ny teknik

  Traktormarknaden har hittills inte varit överöst av mindre miljöbelastande motoralternativ. Men kanske kan det bli ändring på det inom några år. På Agritechnica visade FPT upp en ny motor som drivs på gas, och som beskrivs som en av världens renaste.

  Motorn är specialutvecklad för det så kallade off-road segmentet, och har en design som gör att den lämpar sig bra för traktorer, enligt FPT. Det innebär att motorn på sikt kan hitta in en rad modeller på marknaden.

  Motorn har i grunden samma prestanda som sin dieseldrivna motsvarighet, vilket innebär att användaren inte behöver göra några avkall.

  LÄS ÄVEN: Här är New Hollands nya gastraktor

  Klara fördelar

  Gasbränslets stora styrka är normalt att det ger upphov till betydligt lägre koldioxidutsläpp. Redan vid användning av naturgas, som är ett fossilt bränsle, reduceras koldioxidhalterna med tio procent, enligt tillverkaren.

  Men de riktigt stora fördelarna uppstår naturligtvis om användaren väljer att tanka med biogas. Då blir utsläppen av fossilt koldioxid närmare noll.

  Jämfört med diesel bidrar gasbränslet även till att halterna av andra skadliga föroreningar reduceras med upp till 80 procent.

  Mindre oljud

  Andra fördelar är att kostnadsbilden blir helt annorlunda med natur- och biogas. Enligt FPT kan användaren förvänta sig en reducering av bränslekostnaderna med 10-30 procent, vilket ligger i linje med vad exempelvis New Holland har uppgivit inom ramen för sitt utvecklingsarbete av biogasdrivna traktorer.

  Med gas i motorn följder dessutom en förändrad ljudbild, med reducerade ljudnivåer på upp till fem decibel jämfört med en motsvarande dieselmotor.

  Nackdelen är att ett eventuellt produktsläpp fortfarande ligger en bit in i framtiden eftersom gasmotorn fortfarande beskrivs som en prototyp.

  Flera tillverkare arbetar i dag med att utveckla liknande produkter. Vid sidan av FPT, som ingår i samma koncern som New Holland, arbetar även konkurrenten Deutz med att ta fram en egenutvecklad naturgasmotor. Därutöver har även Valtra åtminstone tidigare visat intresse för den här typen av teknik.

  LÄS ÄVEN: Ny motor från Deutz går på naturgasLÄS ÄVEN: Gaströska testas i fältLÄS ÄVEN: Nu kommer gaslastbilarna

  Fakta: Specifikationer

  Namn: NEF 6 CYLINDERS NG

  Utsläppskrav: Tier4B / Stage IV

  Arkitektur: In-Line 6 cylindrar

  Effekt (kW/hp): 132/180

  Max vridmoment (Nm): 740

  Relaterade artiklar

  Till toppen