Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 augusti 2017

  Här är New Hollands nya gastraktor

  Gasmotorn fortsätter att ha en tydlig plats i New Holland framtidsvision. På Farm Progress Show i Illinois, USA, presenterade företaget en ny gasdriven koncepttraktor med en ny futuristisk design. ATL:s frilansreporter har filmat den nya traktorn på plats.

  OBS: Detta är en gammal artikel om gastraktorn. Här är allt vi har skrivit om modellen sedan dess:New Holland satsar fullt ut på gas

  I informationsmaterialet om den nya traktorn presenterar New Holland sin framtidsvision där traktorn blir den bärande länken i gårdens gröna kretslopp.

  Kretsloppet börjar i biogastanken. Där rötas biogasen som efter uppgradering till fordonsgas sedan kan användas för att driva gårdens bilar och traktorer.

  På så sätt får lantbrukaren ett billigt bränsle samtidigt som klimatutsläppen minimeras.

  Vår frilansreporter i USA har filmat koncepttraktorn.

  Lägre bränslekostnader

  Tekniken kring att uppgradera biogasen till fordonsgas är redan starkt utvecklad, men begränsas än så länge av att det saknas tillgänglig motorteknik. ATL har skrivit om flera intressanta gaskoncept under årens lopp, och New Holland har tidigare visat upp flera prototyper. Men trots alla intressanta koncept har utvecklingen mot färdiga slutprodukter gått långsamt.

  New Holland presenterade sitt första gasdrivna projekt redan 2013, en modell som baserades på företagets T6:a. Samma modell utgör även grunden i det nya gasdriva konceptet, som drivs av en sexcylindrig gasmotor som levererar 180 hästkrafter och 740 Nm. Traktorn ska i stort sett uppvisa samma prestanda som sin dieseldrivna motsvarighet och samtidigt uppvisa betydligt lägre bränslekostnader. Enligt New Holland ska besparingen på bränslesidan bli upp till 30 procent. Även serviceintervallerna är samma som i de dieseldrivna modellerna.

  Bättre konfort

  Konfortmässigt bjuder traktorn på flera nyheter. På insidan möts föraren av en ny futuristisk design med inspiration från bilindustrin och ett ergonomiskt förarsäte som företaget beskriver som unik. På konfortsidan bör även nämnas att motorljudet har reducerats med upp till 3 dBA, och att de nya stora glaspartierna ger betydligt bättre sikt runt traktorn än i befintliga modeller.

  Interiören med sina släta instrumentpaneler är dessutom lätta att hålla rena, och via panelen i armstödet når man alla viktiga kontrollfunktioner.

  Om och i så fall när tekniken är mogen för lansering framgår inte av företagets pressinformation.

  Spana in bilderna och informationsfilmen nedan, och ta gärna tillfället i akt att diskutera konceptet.

  FOTO: Emmanuel Bourgois
  FOTO: Emmanuel Bourgois
  FOTO: ALDO_FERRERO
  FOTO: ALDO_FERRERO
  FOTO: Emmanuel Bourgois

  LÄS ÄVEN: Gastraktor kan gynna miljönLÄS ÄVEN: New Holland gasar på

  Relaterade artiklar

  Till toppen