Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 oktober 2017

  Ny teknik spårar vilt

  Flera myndigheter tar till ny teknik till hjälp för att inventera vilt och föryngring i stället för att leta spillning och spår i skogen.

   Skogsstyrelsen i Växjö vill jaga älg med drönare och värmekamera.
  Bild 1/2 Skogsstyrelsen i Växjö vill jaga älg med drönare och värmekamera. FOTO: Leif Gustavsson
   Rörelsestyrda kameror ska försöka fånga lodjur i Östergötland.
  Bild 2/2 Rörelsestyrda kameror ska försöka fånga lodjur i Östergötland. FOTO: Arkivbild

  I Växjö vill Skogsstyrelsen testa om det går att räkna älgbeståndet med hjälp av drönare och värmekamera. Här blir Upvidinge älgförvaltningsområde först ut.

  I Sörmland har Länsstyrelsen nyligen satt upp 19 viltkameror för att inventera föryngringen av lo och varg i länet.

  I Östergötland är inventeringen av lo i gång sedan länge och antalet viltkameror ökar från 20 till 35 inom de närmaste veckorna.

  LÄS OCKSÅ: Skarpa nosar reder ut viltolyckor

  Det är den osäkra snösituationen i stora delar av södra Sverige gör att inventeringen av vilt ofta görs med teknisk hjälp istället för traditionell spårning.

  Rörelsestyrning

  De rörelsestyrda kamerorna sätts upp där rovdjur förväntas röra sig och bilderna ger sedan förbättrad kunskap om viltbeståndet i länet och eventuell föryngring. Kunskapen hjälper också till att förebygga rovdjursangrepp på till exempel tamboskap och sällskapsdjur.

  I Östergötland handlar det framförallt om inventering av föryngringen av lodjur.

  Fångar även varg

  – Skulle vi sedan råka få en strövarg på bild må det vara hänt men primärt sitter kamerorna uppe för lodjuren. När det gäller varg brukar folk ändå ringa in och berätta, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

  Användandet av viltkameror har varit så framgångsrikt att Länsstyrelsen i Östergötland nu beslutat att sätta upp ytterligare 15 kameror. Kamerorna är beställda och kommer att sättas upp i skogen de närmsta veckorna, enligt Mia Kjällander.

  Människor raderas

  I Östergötland har tillståndet för viltkameror varit begränsat men utökas nu till hela länet förutom till platser där mycket människor rör sig. Skulle människor ändå komma med på bild raderas de omgående av handläggaren. Markägare måste också ge sitt tillstånd för att viltkameran ska sättas upp.

  Östergötland är ungefär en miljon hektar stort och 20 kameror räcker inte.

  – Det finns fler områden där vi tror att det kan finnas lodjur men viljan att rapportera kanske inte är så stor. Vi vill gärna sätta upp kameror i dessa områden för att få veta, säger Mia Kjällander.

  LÄS OCKSÅ: Grisgård i jätteformat till saluLÄS OCKSÅ: Tankade med annans kontokort

  Relaterade artiklar

  Till toppen