Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 3 januari

  Larmappen kan bli din räddare i skogen och under skörden

  Ni har väl inte missat att ladda hem SOS-appen? På olika lantbruksforum på nätet tipsar användarna om möjligheten att använda den officiella SOS Alarm-appen för att snabbt ringa ut räddningstjänst och ambulans om det händer något när de röjer i skogen eller arbetar på andra håll.

   Med appen får du snabbt fram dina GPS-koordinater, vilket även kan vara bra om du behöver ange en position för en arbetskamrat eller en närstående vid ett motorstopp. Vid en nödsituation kan appen vara ovärderlig.
  Med appen får du snabbt fram dina GPS-koordinater, vilket även kan vara bra om du behöver ange en position för en arbetskamrat eller en närstående vid ett motorstopp. Vid en nödsituation kan appen vara ovärderlig. FOTO: Fredrik Stork, David Larsson

  Fördelen med appen är framför allt att larmoperatören kan se din exakta GPS-position direkt om du ringer via appen, vilket gör det lättare för räddningstjänsten att hitta fram.

  LÄS OCKSÅ: Automatiska släcksystem kan hindra många maskinbränder

  Meddela anhöriga

  En annan fördel är också att du själv kan se dina exakta koordinater om du snabbt behöver läsa upp dessa för en operatör eller en anhörig. Koordinaterna kan dina anhöriga sedan skriva in i sin kartapp på mobilen och när de klickar på sök kan de se var du befinner dig. Tipset är dock att öva på detta på förhand så ni vet exakt hur systemet fungerar.

  Detta kombineras med fördel med en egen larmplan, där du på förhand har funderat ut hur du ska ringa in ett larm till SOS utifrån ditt tilltänkta scenario: det vill säga vad som har hänt, vilka vägar ska räddningstjänsten ta, och vilka eventuella hinder som exempelvis bommar kan du på förhand behöva öppna om olyckan är framme?

  AML kan också rädda dig

  Viktigt att påpeka är även att användare som saknar appen numera kan spåras via en rad smarta telefoner, tack vare funktioner som har byggts in direkt i Apples och Googles operativsystem. Detta kallas AML och ger en felmarginal på 5 till 15 meter om positionen bestäms genom mobilens GPS. Detta kan jämföras med den gamla positioneringsmetoden, som skapade en sökyta på ungefär tre kvadratkilometer.

  Funkar inte detta kan systemet även använda omkringliggande wifi-nätverk för att bestämma din position. För att dra nytta av AML behöver du uppdatera till iOS 13.1 eller Android 4.0 eller senare.

  För att hitta den nya larmappen söker du på SOS Alarm där du laddar ner appar. Glöm inte att aktivera appen genom att trycka på appikonen och skriva in ditt telefonnummer efter installationen. För tro oss – det vill ingen behöva stirra med mitt under pågående nödsituation.

  LÄS OCKSÅ: Expertens tips: Så undviker du olyckor under skörden

  Relaterade artiklar

  Till toppen