Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli 2019

  Expertens tips: Så undviker du olyckor under skörden

  Under sommarens skörd är det mycket som kan gå fel med allt från väder till olyckor. Här är arbetsmiljöforskarens bästa råd på hur du undviker olyckor i sommar.

   Vanligast är maskinrelaterade olyckor vid skörd, ofta vid ensamarbete.
  Vanligast är maskinrelaterade olyckor vid skörd, ofta vid ensamarbete. FOTO: Mostphotos

  – Den psykiska pressen och stressen kan bli maximal under skördeperioden, helst om något krånglar, går sönder eller andra oväntade problem uppstår, säger Peter Lundqvist, forskare i arbetsmiljö vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

  En alltför varm och torr sommar ökar pressen om en bra skörd, samtidigt som för mycket regn också ställer till problem.

  – Osäkert väderläge kan leda till att man jobbar och stressar för mycket. Man ska ”bara hinna färdigt innan regnet kommer”, säger Peter Lundqvist.

  Ensamarbete innebär risker

  Det är i de stressade situationerna som olyckor lätt kan uppstå. Vanligast är maskinrelaterade olyckor vid skörd, i samband med ensambete. Något går snett med maskinen och lantbrukaren försöker fixa problemet snabbt och på egen hand.

  – Problem löses ofta enklare när man är fler och det kan minska risken för misstag som lättare händer när man jobbar ensam och stressar.

  Hantering och flytt av stora djur in och ut ur byggnader, mellan olika betesmarker och till och från transportvagnar, hör också till de vanligaste olyckstillfällena på sommaren.

   Peter Lundqvist, forskare i arbetsmiljö vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
  Peter Lundqvist, forskare i arbetsmiljö vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. FOTO: Marianne Persson

  Använd säkra byggställningar

  En annan orsak är att många genomför renovering och underhåll av byggnader på sommaren, vilket gör fallolyckor och andra olyckor vid reparation vanliga. Han råder därför att alltid använda säkra byggställningar eller hyra in en skylift.

  – Olika former av användning av fyrhjulingar i jobbet och på fritiden är också riskfyllt. Man ska aldrig kombinera fyrhjulingar och alkohol, eller låta minderåriga barn köra vuxnas ATV.

  Ta det försiktigt i solen

  Utöver olyckor kan sommaren också innebära hälsorisker för bönder på fältet. Värmeslag hör inte till vanligheten i Sverige, men Peter Lundqvist råder ändå att ha respekt för arbete i sol och värme.

  – Se till att äta och dricka och ta pauser i skuggan. Fråga dig om jobbet behöver göras när det är som varmast eller kan det kanske göras på morgonen eller kvällen?

  Han rekommenderar också att ha kläder som skyddar mot solen och att använda solkräm med hög skyddsfaktor för att minska risken för hudcancer på sikt.

  Experten Peter Lundqvist sju tips:

  • Var förberedd: Städa och skapa ordning och reda bland verktyg, maskiner och utrustning i verkstad och maskinhall. Se över att du har bra och fräsch personlig skyddsutrustning, inklusive hörselskydd och skyddsglasögon.

  • Se till att innan skörden ha väl underhållna och servade maskiner, om möjligt också ett litet lager av reservdelar/förslitningsdelar som kan behövas.

  • Skaffar du ny (eller begagnad) maskin, utrustning, traktor – se till att bli väl bekant på dess användning och eventuella riskmoment innan det blir skarpt läge, kolla instruktionsboken och testa praktiskt.

  • Fundera på vad som kan gå fel och krångla. Har jag utrustning till att åtgärda, har jag någon granne/kollega jag ringa så jag kan få hjälp eller någon verkstad som har jour? Många skador inträffar vid ensamarbete när något krånglar.

  • Om något krånglar eller går sönder: Stanna upp och tänk efter innan du gör något förhastat. Vad är bästa och säkraste sättet att lösa detta? Klarar jag det själv eller är det säkrast med hjälp?

  • Se till att vara i god form själv. Har du mycket att göra se till att sova ordentligt och slarva inte med mat och dryck så orkar du bättre och kan vara mer fokuserad.

  • Ta pauser. Även korta pauser ger ny energi. Stanna traktorn, gå ur traktorn och rör på dig. Du hinner med det du ska ändå.

  Relaterade artiklar

  Till toppen