Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 oktober 2017

  Greenpeace-aktion mot Östrand

  I en protest mot att SCA avverkar viss skog försökte Greenpeace under måndagen stoppa virkesbilar på väg in till Östrands bruk.

  Bild 1/2 FOTO: Lina Burnelius
  Bild 2/2

  Enligt Greenpeace var det ett fyrtiotal aktivister från sju länder som hjälptes åt blockera lastbilsingången med en grönmålad container, blockera rälsen och andra ingångar.

  – Personerna som deltar här gör det för att det är en moralisk skyldighet att agera när miljöbrott sker. Oersättlig skog blir trädplantage och kortlivade produkter, säger Lina Burnelius ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace Sverige.

  Aktionen är en del av Greenpeace Internationals globala kampanj, där över 200 000 personer har skrivit under en namninsamling för att skydda det norra skogsbältet.

  PREMIUM: Så ska Östrand bli störst i världen

  Greenpeace har tagit fram en rapport på engelska – Wiping away the boreal – och enligt den så bedrivs skogsbruk på mark som Naturvårdsverket klassat som värda att bevara.

  22 000 hektar värdetrakter hotas av avverkning inom SCA:s upptagningsområde.

  – Vi kräver att SCA drar tillbaka alla sina avverkningsanmälningar av värdefull skog i värdetrakter, säger Lina Burnelius.

  LÄS OCKSÅ: Tågpremiär för småländsk massa

  – Vi kräver också att Essity, som är världens näst största mjukpapperstillverkare, och som köper en tredjedel av pappersmassan som lämnar just den här fabriken, slutar handla med SCA.

  SCA är certifierat både enligt PEFC och FSC, standarder som ska se till att skogbruket sker på ett hållbart sätt. Men Greenpeace är inte med i FSC Sverige och tycker inte att de reglerna räcker.

  – Vi tycker att FSC:s nivå är otillräcklig, biologisk mångfald får betala priset för att de gömmer sig bakom en otillräcklig miljöcertifiering, säger Lina Burnelius.

  ATL söker SCA för en kommentar.

  PREMIUM: Kalhyggen hot mot klimatetLÄS OCKSÅ: Sågen som går som en PorscheLÄS OCKSÅ: ”Känslan att vara förolämpad är det lilla bekymret”

  Relaterade artiklar

  Till toppen