Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 september 2017

  Småländsk massaved på räls till Östrand

  Sveaskog har kört första massavedståget från Stockaryd i Småland till Östrand i Medelpad.

   En tågtransport motsvarar 35 lastbilar.
  Bild 1/2 En tågtransport motsvarar 35 lastbilar. FOTO: Lina Alriksson
  Bild 2/2 FOTO: Lina Alriksson

  SCA:s utbyggda massabruk i Östrand står klart nästa sommar. Då fördubblas produktionen från 430 000 ton massa till 900 000 ton massa, och råvaruförbrukningen blir 4,5 miljoner fastkubikmeter. Men redan nu har Sveaskog kört första virkeståget från Småland till Medelpad.

  En transport i veckan

  ”Det känns spännande att vi nu fått en tågförbindelse där vi kan skicka massaved från vår egen skog och våra sågverkskunder på småländska höglandet ända till Östrand utanför Sundsvall”, säger Anna Malmqvist som är försäljningschef för Sveaskog i södra Sverige i ett pressmeddelande.

  I dagsläget skickas merparten av massaveden från de småländska sågverken till massabruk längs med kusterna. Det här var första gången som Sveaskog skickar massaved från södra Sverige med tåg så långt norrut, en sträcka på ungefär 80 mil. Målet är att till en början skicka ett tåg i veckan med 1 300 kubikmeter, motsvarande cirka 35 lastbilar med släp.

  LÄS OCKSÅ: Sveaskog öppnar upp KvarntorpsterminalenHär är giganternas mest lönsamma sågverkHamnkonflikt stänger containertåglinjer

  Relaterade artiklar

  Till toppen