Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 januari

  Krav på drönarkort – tips från flygexperten

  Med de nya reglerna för drönare som gäller från nyår får du inte flyga utan utbildning. Flygexperten Rikard Tyllström förklarar och ger tips.

  De nya EU-gemensamma reglerna för drönare som infördes vid nyår innebär både stegvis skärpta krav på själva maskinerna, och betydligt hårdare krav på de som flyger dem.

  Från och med januari måste i princip alla som flyger drönare som väger mera än 250 gram gå en onlineutbildning hos Transportstyrelsen och ta ett drönarkort som visar att du har de grundläggande kunskaper som krävs.

  Syftet med de nya reglerna är bland annat att höja säkerheten i luften och att drönarpiloter och bemannat flyg ska ha bättre koll på varandra.

  Flygläraren Rikard Tyllström vid Lunds Universitet har själv länge jobbat som pilot och jobbar nu med frågor som rör obemannat flyg. Här förklarar han bakgrunden till de nya reglerna och ger några grundläggande tips om hur man kan tänka före, under och efter sina flygningar.

  LÄS MER: Dags att plugga om du flyger drönareLÄS ÄVEN: Drönare i lantbruket – så maxar du nyttanLÄS OCKSÅ: Rekordmånga vill sprida drönarbilder

  LÄR DIG MER OM DE NYA REGLERNA:

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen