Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 januari 2020

  Rekordmånga vill sprida drönarbilder

  Antalet tillståndsansökningar för att sprida drönarbilder ökar explosionsartat. Men fortfarande känner många inte till regelverket. ATL reder ut grunderna för dig som tar drönarbilder inom jord- och skogsbruket.

   Var observant om du tar en flygbild som avbildar horisonten. Det här fotografiet på drönaren har tagits med en vanlig kamera från marken och omfattas därmed inte av reglerna men så fort kameran är uppe i luften gäller regelverket.
  Var observant om du tar en flygbild som avbildar horisonten. Det här fotografiet på drönaren har tagits med en vanlig kamera från marken och omfattas därmed inte av reglerna men så fort kameran är uppe i luften gäller regelverket. FOTO: David Larsson

  På senare tid har allt fler jord- och skogsbrukare upptäckt fördelarna med att använda drönare. Men många känner inte till att det krävs tillstånd för att skicka och publicera bilderna.

  För jord- och skogsbruket finns visserligen flera undantag. Men det betyder inte att det är fritt fram att exempelvis mejla bilderna till en kompis eller lägga upp filmerna på nätet.

  Grundreglerna är desamma för alla oavsett vilken bransch man verkar inom, eller om man bara fotar för sitt eget nöjes skull. Syftet med regelverket är att man inte ska råka avslöja eller möjliggöra informationsinhämtning som kan skada totalförsvaret.

  Det innebär att de som är grannar till skyddsobjekt med fotoförbud bör vara extra observanta.

  ”Stort mörkertal”

  Länge var detta regelverk i första hand riktat till dem som fotade från egna flygplan. Men sedan Lantmäteriet tog över tillståndsprövningen 2016 har antalet ansökningar ökat från ett tiotal i månaden till närmare 1800 per månad under 2020.

  Ändå bedömer myndigheten att mörkertalet är stort.

  ”Jag tror inte att alla vet om att man behöver söka tillstånd för att dela med sig av material som du tagit med din drönare. Om alla skulle göra det skulle siffrorna vara ännu högre”, säger Anders Wike, chef för Kart- och bildsekretess på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

  Så vad gäller då om man exempelvis vill skicka en flygbild till sin rådgivare eller publicera en fräck film på nätet på sin nya tröska? Svaret är inte alltid så enkelt, men en grundregel är att alla (oavsett bransch och syfte) måste söka tillstånd för att sprida material som avbildar Sverige från luften.

  Undantag för jord- och skogsbruk

  Men det finns också flera undantag för jord- och skogsbruket som beskrivs på Lantmäteriets hemsida. Eftersom du aldrig kan garantera att du inte får med ett skyddsobjekt om du fotar så att du avbildar horisonten, är en viktig grundprincip att du måste beskära din bild eller ditt bildutsnitt så att du bara ser åkern från ovan. Fotar du från sidan (motsvarande att du står i en hög kran och blickar ut över ditt fält) kan du också beskära bilden så att du bara ser dina fältkanter. Du får alltså inte ta med skog och höga berg långt borta i fjärran.

  Även skog kan vara undantaget, under förutsättning att du äger skogen eller utför jobb på uppdrag av markägaren. Men se upp så att materialet inte innehåller saker som är skapade av människor. Undantaget gäller exempelvis inte för avbildande av små och stora kraftledningar. Se även här upp så att du inte avbildar horisonten på ett sätt så att du exempelvis fotar in på grannens mark.

  Omkring två tredjedelar av alla ansökningar får i dag ett beslut inom fem kalenderdagar. För att snabba på hanteringen förmedlas besluten via mejl.

  Tänk också på att spridning av känslig information är straffbart sedan länge och att detta även kan gälla fotografier som är tagna på marken. Ett aktuellt exempel är en lantbrukare från Örebro som råkade fota av ett skyddsobjekt med en åtelkamera.

  Så fotar du rätt från luften

  • Finns det militär eller känslig verksamhet i området bör du vara observant eller helt avstå från att avbilda eller fotografera. Du ska kunna ange på en karta var du har filmat.

  • Fota bara så att du får med delar av fältet, eller beskär bilden så att bara dina fältkanter och det som är inom fältet syns. Även din skogsmark kan fotograferas på samma sätt. Undvik att få med horisonten, alltså berg och skog långt bort i fjärran.

  • Om du ändå vill publicera bilder som avbildar horisonten, eller som inte lever upp till undantagskraven, måste du skicka materialet högupplöst till Lantmäteriets tillståndsenhet.

  LÄS OCKSÅ: Nu införs ”drönarkort” – här är vad som gällerLÄS MER: Specialutgåva: Drönare i lantbruket – så maxar du nyttan

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen