facebooktwittermail d

”Tänk om och tänk rätt om landsbygdsministern”

Hur tänker Annie Lööf och Centerpartiet när de släpper fram en regering utan landsbygdsminister? Det undrar Stefan Gård.

Krönikebild med Stefan Gård.

Detta är en krönika. Det innebär att slutsatserna i texten är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Mycket kan sägas om sommarens turbulens kring vår regering, men en sak som förvånar mer än något annat är hur Centerpartiet kunde släppa fram en regering som avvecklar landsbygdsministern. 

För mig har Centerpartiet hittills varit en garant för landsbygden och jordbrukssektorn. Jag tycker att de partier som tillsammans med Centerpartiet släppte fram den här regeringen har agerat mycket nonchalant mot landsbygden, eftersom ingen ny landsbygdsminister kommer att tillsättas. 

Det pratas om att jordbruk, skogsbruk och landsbygdsfrågor fortsatt är fokusområden och att det kommer att uppstå synergieffekter, men jag kan tycka att det verkar mycket märkligt. 

Liksom att Sverige som enda land i EU har tänkt på och kommit fram till att det inte behövs någon särskild minister med ansvar för dessa frågor.
Hur har man kommit fram till detta? 

Kan det vara så att ett avskaffande av jordbruks-/landsbygdsministern är ett första erkännande av att jordbruket inte är så miljö- och klimatbelastande trots allt? För när en minister plockas bort kan det ju bara betyda att ”här finns inga problem”. Tvärtom, allt flyter på bra inom Sveriges gränser. 

För det kan väl inte vara så illa som det ibland har antytts, att jord- och skogsbruk inte är att betrakta som en industri som har något berättigande i framtiden? Vill man inte satsa på det, och inte tror att det finns någon framtid, behövs ju ingen minister.

Men utan minister kommer i stället besluten att flyttas till andra länder. Dessa länders jordbruksministrar kommer att fatta beslut inom EUs kriterier som vi ska följa – det vill säga att andra länder kommer att bestämma svensk jordbrukspolitik. 

Inget nytt med det kan man tycka, men det är bara ett litet problem i den nya Cap-reformen. Ska varje land nu tvingas medfinansiera i högre grad vad gäller ersättningar?
När vi nu inte har en landsbygdsminister, vem ska då förhandla frågorna för jordbrukssektorn? Visst, vi vet att tjänstemännen på departementet är de som gör jobbet och förbereder beslut – men vem i regeringen står upp för jordbruket? 

Det kanske är så att näringsministern, som nu har hand om dessa frågor, faktiskt kan företräda jordbruket. Men i de allra flesta fall när en minister har ansvar för många områden, blir det svårt att hålla sig uppdaterad inom alla och att utifrån det fatta rätt beslut.

Eller är det möjligen så att landsbygden är lite för bra på att finna lösningar själva, så att man nu prövar att ta bort ministern för att se vad som händer? 

Kanske händer ingenting, kanske går det till och med bra. Jag tycker i alla fall att det är mycket nonchalant att skrota en ministerpost som ska företräda en tredjedel av Sveriges befolkning, samt strunta i det mest basala för en existens: hur man får mat på bordet.

Nej, tänk om och tänk rätt. Tillsätt en jordbruksminister som kan företräda landsbygden och svensk livsmedelsproduktion med Sverige i centrum.

Stefan Gård
Ordförande Sveriges Mjölkbönder

Läs mer om saknade ministerposten

Debatt: ”Är regeringen ointresserad av gröna näringarna?”

Debatt: ”Hur kan Centern stödja Löfven?”

Baylan får dubbelt ansvar – tror på synergieffekter

Kritik mot avskaffad landsbygdsminister

Näringsministern tar över lantbruksfrågorna

Ledare: Tillsätt en jordbruksminister