facebooktwittermail d

Strejkande John Deere-arbetare nobbar bud

Sent på tisdagen röstade de drygt 10 000 anställda på den amerikanska tillverkaren av jordbruksmaskiner, Deere, nej till ett historiskt starkt förslag till högre löner och villkor.

Det rapporterar amerikanska medier.

Arbetare anslutna till facket UAW strejkar utanför John Deere Drivetrain Operations i Waterloo, Iowa.
Arbetare anslutna till facket UAW strejkar utanför John Deere Drivetrain Operations i Waterloo, Iowa. FOTO: CHRIS ZOELLER/AP/TT

"För 35 år sedan förlorade Deere i en strejkaktion och tog ett bud som frös och minskade löner. Nu avfärdade de ett erbjudande som startar med en löneökning om 10 procent. Det är det största skiftet i ekonomisk maktbalans som jag sett under min livstid", säger Gabriel Winant, historiker vid University of Chicago, till Bloomberg.

Förslaget som de anställda hade att förhålla sig till skulle ge en bonusbetalning om 8 500 dollar per anställd så till vida förslaget antogs på tisdagen. Därtill en direkt lönehöjning om 10 procent och sedan ytterligare 5 procents ökning vartannat år under avtalets sexårsperiod.

Därtill skulle löner inflationssäkras medan åren utan reallöneökning skulle innebära bonusbetalningar om 3 procent av lönen. Förslaget som företag och fack kommit överens om innehöll även framtida pensionsbonusar för långtidsanställda.

"Med 45 procent ja och 55 procent nej röstade Deere-fackmedlemmarna ned till förslaget denna kväll", skrev fackförbundet UAW i ett pressmeddelande.

De anställda på Deere har varit ute i strejk sedan den 14 oktober, den första strejken sedan 1986.

Bloomberg noterar att antalet strejkande i USA också kan bli ännu fler framöver om exempelvis tiotusentals anställda på vårdkoncernen Kaiser Permanent som tidigare varit inblandade i punktstrejker helt lämnar sina arbetsplatser.

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack hälsar på strejkande John Deere-arbetare utanför företagets fabrik i Ankeny, Iowa.
USA:s jordbruksminister Tom Vilsack hälsar på strejkande John Deere-arbetare utanför företagets fabrik i Ankeny, Iowa. FOTO: CHARLIE NEIBERGALL/AP/TT

Strejken på John Deere påverkar inte Sverige än

Storstrejk på John Deere i USA